Nagrajeni mlečni izdelki ob Trojiškem jezeru

Kmetija v neposredni bližini Trojiškega jezera, ki datira v leto 1797, je že več kot 30 let sedež družinske eko kmetije in sirarstva Kekec.

Aleksandra Papež, četrtek, 9. julij 2020 ob 21:21
Sirarstvo Kekec

Sirarstvo Kekec

Eko kmetija in sirarstvo Kekec iz Svete Trojice v Slovenskih goricah se ponaša z zanimivo ponudbo domačih, ročno pripravljenih dobrot - sir iz surovega mleka proste pašne reje, meso, žito, moka, jajca slovenske avtohtone kokoši pasme Štajerka in veliko vrst mlečnih izdelkov iz kravjega, ovčjega in kozjega mleka, ki jih že kar tri leta pakirajo v stekleno embalažo ali postrežejo neposredno v strankino posodo. Srečate jih lahko na tržnici v Mariboru, med dostavo v Ljubljani in v Zgornjem Porčiču 3, kjer svoje stranke gostoljubno sprejmejo.

Prva, ki je mlečne izdelke njihove kmetije, tedaj še peš, odnesla na tržnico v Maribor je bila, zdaj že pokojna, prababica Marija.

Za mlečne izdelke so prejeli več kot 20 mednarodnih nagrad. "Najbolj znani smo po našem pravem bio kajmaku, bio krem skuti, bio surovem maslu, bio poltrdih sirih, bio ovčjem jogurtu, ki je kot pravi grški, bio jogurtih in še novo v ponudbi - bio sadni jogurti s pravim sadjem," mimogrede naštejejo Kekčevi. O raznolikosti njihove ponudbe (preko 40 različnih domačih izdelkov) pa priča tudi njihova spletna trgovina z možnostjo dostave ali osebnega prevzema. 

Prva privatna sirarna v Sloveniji

Njihova posebnost je prost izpust živali t.i. pašna reja, v vseh letnih časih, česar so se lotili med prvimi v Sloveniji in s tem poželi nemalo začudenja. "Zame eden izmed najlepših občutkov, ko vidim zdrave, zadovoljne in nekako svobodne živali," pove Marko Kekec, sin Liljane Pečko Kekec in Štefana Kekca, sicer znanega speedwayista. Ljiljana, je kot vodja diagnostičnega laboratorija, razpolagala s širokim znanjem mikrobiologije in biokemije, Štefan pa je s svojo vztrajnostjo doprinesel k ustanovitvi in registraciji takrat prve privatne sirarne v Sloveniji.

Hči Maja je vodja proizvodnje in kot univerzitetna diplomirana inženirka živilske tehnologije na njihovi kmetiji pripravlja tudi prehranska svetovanja in kreativne pogostitve (catering). Sicer rada potuje, spoznava kulinariko po svetu, teče, navdušil pa jo je tudi downhill. Sin Marko je nosilec kmetijskega gospodarstva in skrbi za živali. Zavzema se za kmetovanje v skladu z naravo, zadolžen je tudi za tehnično brezhibnost strojev, ob tem pa si ustvarja družino, ki je vsem v dodatno veselje. Maruša je najmlajša hči, ki ob študiju z veseljem pomaga na kmetiji, obenem pa si želi po končanem študiju psihologije povezati svoje domače okolje z elementi klinične psihologije.

Z mladostno energijo in zanosom Kekčevi po želji pripravijo tudi narezke. "Ves čas se trudimo slediti naši tradiciji, vrednotam, poslanstvu in predvsem srcu ter delati dobro za ljudi, lokalno skupnost in naravo."

Foto: Maja Kekec



Več v Gospodarstvo