Županja predstavila ugotovitve revizije iz poslovanja Občine Ljutomer

Revizija pokazala, da je Občina na več področjih delovala neučinkovito in negospodarno

Dejan Razlag, torek, 15. marec 2011 ob 11:3124
Danes je županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba na novinarski konferenci predstavila ugotovitve revizije iz poslovanja Občine Ljutomer, ki jo je opravila družba za revizijo ABC revizija d.o.o. iz Ljubljane. Na konferenci so bili predstavljeni izsledki revizije za pretekla štiri leta, ki so pokazali, da je Občina delovala neučinkovito in negospodarno.

Predmet revizije, ki je občino stala 12 tisoč evrov, so bile računovodske evidence (prihodki in odhodki, obveznosti do dobaviteljev, stanje kreditov, poslovanje rezervnega sklada in poslovanje stanovanjskega sklada), pregled izbranih investicij, pregled prodaje zemljišč in pravilnosti prevedbe plač.

Poročilo razkriva hujšo kršitev ZJF
Revizijsko poročilo razkriva več manjših nepravilnosti, lažjo kršitev 22. člena Zakona o izvrševanju proračuna RS (ZIPRS) in 52. člena Zakona o javnih financah (ZJF) za nepravočasno plačevanje obveznosti do dobaviteljev in s tem Občina ravna negospodarno saj obstaja potencialna nevarnost, da izvajalec zaračuna zamudne obresti. Tak primer je bil OŠ Stročja vas, kjer je za eno leto zamude pri plačilu, izvajalec zaračunal dodatnih 14 tisoč evrov, kar pade v breme proračuna za  leto 2011. Poročilo razkriva tudi hujšo kršitev 107. člena ZJF, kjer bivši župan občine Franc Jurša ni ravnal v skladu z določili Odloka o proračunu Občine Ljutomer za leto 2010 in hkrati z 11. odstavkom 2. člena ZJF, saj je z oddajo naročila prevzel obveznosti v višini, ki ni bila predvidena v Občinskem proračunu za leto 2010. Ta kršitev se nanaša na investicijo gradnje komunalne infrastrukture za potrebe stanovanjskega naselja Jurševka.

Na področju računovodskih evidenc so ključne ugotovitve, da dejanska realizacija prihodkov in odhodkov do 31.10.2010 in projekcija realizacije do konca leta 2010 ne dosegajo zadovoljive realizacije, kar pomeni, da občina pri pripravi proračuna za leto 2010 ni realno načrtovala prihodkov in dohodkov. Občina je imela na dan 31.10.2010 zapadle neporavnane obveznosti v višini slabih 577 tisoč evrov, katerih glavnina je že zapadla v plačilo v septembru in oktobru 2010. Sporno je tudi, da naj bi Občina v letih 2009 in 2010 nenamensko porabila denarna sredstva stanovanjskega sklada v višini 473 tisoč evrov.

Sklenjeni aneksi za dodaten obseg del v višini 762 tisoč evrov
Na podlagi pregleda dokumentacije je bilo razvidno, da spremljanje in vodenje investicij ni poenoteno ter da je arhiv dokumentacije in njena vsebina različno vodena. Čeprav je občina izvajala milijonske naložbe, nima zapisanih internih navodil, s katerimi bi bilo področje investicij urejeno tako, da bi bilo spremljanje in vodenje investicij poenoteno s predpisanimi postopki. Med nerealiziranimi pogodbami so tudi takšne, ki so bile sklenjene v letih 2006, 2007 in 2008.

Pri investiciji Športno-izobraževalnega centra (ŠIC) Ljutomer, katerega letni znesek znaša 452 tisoč evrov, gre za finančni najem, te zadolžitve pa občina ni načrtovala v Odloku o proračunu. In ker je najemna pogodba po svoji vsebini finančni najem, bi morala Občina dobiti za obseg zadolževanja v višini letnega zneska najemnine soglasje finančnega ministrstva, kar je županja tudi ves čas predvolilnega boja trdila. Stavbna pravica je bila leta 2009 prenešena na leasing hišo Finor Leasing in občina plačuje najmenino Gradis GP Ptuj, zato obstaja tveganje, da Gradis Finor leasingu ne poravnava obvesnosti redno oz. pravočasno. To se je tudi že zgodilo, saj Gradis Finor Leasingu dolguje že štiri najemnine, zato se občina dogovarja za neposredno plačevanje najemnine Finor Leasingu. Obstaja tudi tveganje glede usode nepremičnine, če bi Gradis šel v stečaj in prisilno poravnavo.

Pri investiciji v Športno-rekreacijski center (ŠRC) je občina podpisala pogodbo o sofinanciranju in dva aneksa k osnovni pogodbi in kljub temu ni zagotovila lastnega deleža virov financiranja za investicijo ŠRC v letu 2010, ki bi se naj izvajala v prvotno načrtovanem terminu 15.6.2009 do 31.8.2011. Zaključek revizije je, da investicija ni bila realno načrtovana, saj je ni bilo možno realizirati. Občina ni ravnala v skladu z ZJF, ki določa, da je potrebno spoštovati načelo učinkovitosti in gospodarnosti.

Pri izgradnji vodovodnega omrežja Godemarci-Moravci je skupna vrednost investicije znašala dobrih 166 tisoč evrov in ne presega pogodbenega zneska 214 tisoč evrov. Glede na velik odstotek odstopanja bi vzroki lahko bili v neustreznem načrtovanju ali neizvedenih oz. nekvalitetno izvedenih delih. V dokumentaciji namreč ni gradbenega dovoljenja.

Pri zunanji ureditvi pokopališča Ljutomer je pogodbena vrednost 215 tisoč evrov, Občina pa do konca leta 2010 izvajalcu del ni še plačala nič, čeprav so situacije zapadle v plačilo. Z aneksom je občina podaljšala rok in dogovorila dodatna dela v višini 43 tisoč evrov, ki so presegla pogodbeno vrednost za preko 25 odstotkov.

Občina je tako sklenila anekse za dodaten obseg del kar pri šestih od devetih revidiranih investicijah. Dodatna dela znašajo slabih 27 odstotkov prvotne pogodbene vrednosti, kar znaša cca. 762 tisoč evrov. Aneksi so bili sklenjeni brez dokazil, da del ni bilo možno tehnično in ekonomsko ločiti od prvotnega naročila.

Pri nekaterih pogodbah ni bilo odkritih bistvenih nepravilnosti, zaključki revizije pa so, da je Občina v prejšnjem mandatu ravnala neuspešno, negospodarno in neučinkovito, saj investicije niso bile skrbno načrtovane in spremljane. Nepravilnosti ni bilo ugotoviljenih pri prodaji zemljišč in pri prenovi Glavnega trga (kjer pa je veliko drugih nepravilnosti glede uporabe materialov, katerih preiskava še poteka), revidirane pa niso bile pogodbe glede stavbe stare OŠ Mala Nedelja in glede Dvorca Jeruzalem, ki so v preteklosti vzbujale pozornost.

Z izsledki revizije zadovoljni
Prejšnji župan Občine Ljutomer, Franc Jurša je že pred časom dejal, da bo revizija pokazalo tisto, kar bo županja želela, da pokaže. Županja na to odgovarja, da je revizija bila opravljena neodvisno in da je z revizijo zadovoljna, saj je pokazala tiste nepravilnosti, na katere je tudi sama ves čas opozarjala. V prihodnosti tako nameravajo izpeljati priporočila in ukrepe, ki so navedeni v reviziji, odpraviti hujše kršitve, ki so še prisotne, preveriti pogodbe iz preteklih let, ki se niso zaključile in ugotoviti, ali so sploh še izvedljive, zmanjšati velika tveganja, ki so nastopila zaradi nepravilnosti v preteklosti ter ustrezno odreagirati v smislu zaščite občinskega premoženja in pravic občanov.

Ukrepi revizijske hiše predvidevajo tudi odpoved projektov, ki so finančno nerealni. Tukaj gre za že omenjeni ŠRC in Zadružni dom Cven. Realizacija teh dveh projektov je prestavljena v naslednje leto.

Občinski svet še ni bil seznanjen z izsledki revizije
Domnevno naj bi včeraj deset članov Občinskega sveta zahtevalo, da se novinarska konferenca prestavi, saj Občinski svet še ni bil seznanjen z izsledki revizije, ki bi jo naj obravnavali na seji ta četrtek. Zahtevo so podpisali člani OS iz vrst strank SD in DeSUS ter list LRMV in Prlekija - neodvisno združenje. Županja o tem na konferenci ni vedela nič, zato je o tem bila verjetno seznanjena šele pozneje.


Več v Politika