V Pomurju zadovoljni z delom policije

Rezultati javnomnenjske raziskave o zadovoljstvu Pomurk in Pomurcev z delom policije Pomurju

Dejan Razlag, sreda, 16. marec 2011 ob 18:161
Danes so v prostorih Policijske postaje Murska Sobota bili predstavljeni rezultati javnomnenjske raziskave o zadovoljstvu Pomurk in Pomurcev z delom policije v Pomurju. Javnomnenjska raziskava je potekala med prebivalci Pomurja in sicer glede na območje posameznih policijskih postaj, ki jih pokriva Policijska uprava Murska Sobota. V raziskavi je bila zajeta populacija 422 polnoletnih prebivalcev.

S statistično obdelavo anketnih podatkov je bila opravljena analiza elementov zaupanja v policijo, zadovoljstvo z delom policije, nadzorom posameznih institucij nad delom policije, lastnosti policije, uspešnosti delovanja, primerjava s policijami drugih evropskih držav, ugled poklica policista, seznanjenost z delovanjem policije, občutek varnosti, ogroženosti, pripravljenosti sodelovanja, preventivne akcije, ... Pri raziskavi je bila uporabljena metoda anketnega vprašalnika, ki je bil oblikovan za potrebe Ministrstva za notranje zadeve, za katerega vsako leto raziskavo opravi zunanja institucija. Anketni vprašalnik je bil delno prirejen za lokalni nivo.

Občani policiji zaupajo
Osebno zaupanje občanov policiji v Pomurju je dobro, 269 ji zelo zaupa, 59 ji povsem zaupajo, 6 je takih, ki delu policije nikakor ne zaupajo. Pri lastnostih, ki veljajo za policijo na območju Pomurja, je najslabšo oceno dobilo objektivno obveščanje javnosti, najvišjo pa dostopnost. Uspešnost dela policije v Pomurju na posameznih področjih dela je bilo najslabše ocenjeno odkrivanje korupcije v državi in preiskovanje gospodarskega kriminala, najbolje pa uveljavljanje pravil v cestnem prometu in izvajanje kontrole na mejnih prehodih.

Občane najbolj ogrožajo prometne nesreče, večina se jih počuti varne
Ugled poklica policista v Pomurju je visok, najpomembnejši vir informacij o delovanju policije v Pomurju pa so televizija, radio in tiskani mediji. Na vprašanje, kaj najbolj ogroža varnost občanov, jih je največ mnenja, da prometna nesreča, tatvine in vlomi, po mnenju anketirancev pa so policisti na kraj dogodka prispeli dovolj hitro, anketiranci pa se v kraju, v katerem živijo, počutijo varne.

Anketni vprašalnik je skupno obsegal 29 vprašanj, od tega je bilo 7 vprašanj, ki se nanašajo na demografske podatke. Vsa vprašanja so bila zaprtega tipa.

Anketiranje oseb je potekalo v mesecu oktobru in novembru 2010. Anketa se je izvajala telefonsko, okvir vzorčenja pa je bil telefonski imenik razdeljen med naključno izbrane osebe.


Več v Črna kronika