Zaradi predstavitve izsledkov revizije sedem članov Občinskega sveta zapustilo sejo

4. redna seja Občinskega sveta Občine Ljutomer

Dejan Razlag, četrtek, 17. marec 2011 ob 16:2210
Na današnji, 4. redni seji Občinskega sveta Občine Ljutomer je na prvo točko dnevnega reda bila uvrščena Predstavitev ugotovitev iz revizije poslovanja Občine Ljutomer. Izsledki revizije so že pred sejo poskrbeli za negodovanje nekaterih članov Občinskega sveta, saj se jim ni zdelo primerno, da je javnost o reviziji izvedela prej, kot člani OS.

Tako je že pred torkovo novinarsko konferenco, kjer je županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba javnosti predstavila izsledke revizije, deset članov OS zahtevalo, da se novinarska konferenca prestavi, saj OS še ni bil seznanjen z izsledki revizije. Zahtevo so podpisali člani OS iz vrst strank SD in DeSUS ter list LRMV in Prlekija - neodvisno združenje. Županja takrat o tem ni vedela nič, saj je o tem bila seznanjena šele po konferenci.

Na današnji seji je pred potrditvijo dnevnega reda, član OS iz vrst stranke SD Damjan Bogdan dejal: "Predlagam, da se omenjena točka iz dnevnega reda umakne, saj člani OS o izsledkih revizije nismo bili seznanjeni pred sejo in smo šele iz medijev izvedeli, da se prejšnjemu županu Občine Ljutomer Francu Jurši očitajo hude kršitve in bi bilo prav, da se točka prestavi na naslednjo sejo, kjer bi tudi Jurši dali priložnost, da na omenjene očitke sam odgovori." Dejal je še, da če ta predlog ne bo sprejet, pri tej točki ne bodo sodelovali. Po mnenju Bogdana se tudi s tem, ko se je ta točka uvrstila na dnevni red in člani OS niso bili seznanjeni z izsledki revizije krši Poslovnik Občinskega sveta. Županja je na te očitke dejala, da z uvrstitvijo te točke ničesar ne krši in da je revizija dokument, katerega ne sestavlja OS in o katerem tudi ne odloča OS, zato pri tem ni šlo za nobeno kršitev, ko je javnost za izsledke izvedela prej, kot člani OS.

Nato je član OS Andrej Lah (SDS) dal predlog, da se prva točka preimenuje v Seznanitev ugotovitev iz revizije poslovanja Občine Ljutomer ter da se iz dnevnega reda umakne točka 2, Odlok o proračunu Občine Ljutomer za leto 2011 - 2. obravnava, saj bodo med drugim potrebne tudi določene spremembe zaradi revizije. Predlog o umiku točke 2 je bil soglasno sprejet, medtem ko so svetniki Bogdanov predlog z 11 proti 9 zavrnili.

Pri obravnavi prve točke je potem sledil odhod sedmih članov OS, strank SD in DeSUS ter liste Prlekija - neodvisno združenje. Ostale svetnike je nato Vid Plohl, državni notranji revizor, zaposlen pri podjetju ABC revizija d.o.o. iz Ljubljane, ki je opravila revizijo, seznanil z javnosti že znanimi izsledki revizije. Svetniki, ki so sejo zapustili, so se vrnili pri obravnavi naslednje točke.

Zaradi odpovedi druge točke o proračunu so odpadle tudi nekatere naslednje, ki so se nanašela na proračun. V ostalih točkah so svetniki sprejeli Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o simbolih Občine Ljutomer, Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o priznanjih in nagradah Občine Ljutomer, v 30. dnevno razparvo posredovan Odlok o koncesiji obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja zbiranje komunalnih odpadkov ter prevoz komunalnih odpadkov na območju občine Ljutomer, v 14. dnevno javno razpravo posredovan Odlok o izdajanju občinskega glasila "Prleški utrip" in dali soglasje za odstopanje od pogojev oblikovanja in gradnjo objekta Muzeja voda in Kriptografskega muzeja s sončno elektrarno v Kuršincih.

Oddajte svoj glas v anketi na desni strani.


Več v Politika