Prometne nesreče in številni požari

Pazljivo pri kurjenju trave v naravi

Dejan Razlag, sobota, 19. marec 2011 ob 17:12
V zadnjem tednu se je na našem širšem območju zgodilo nekaj prometnih nesreč ter veliko požarov. Pričelo se je obdobje spomladanskega čiščenja okolice domov in s tem kurjenje odpadne trave in dračja na prostem, zato je tudi več požarov, gasilci pa opozarjajo, da je pri sežigih v naravi vedno potrebno biti še posebej pazljiv. Odpadki naj bi se v naravi sežigali le podnevi med 8. in 18. uro, ob stalnem nadzoru odraslega človeka, ob vetrovnem vremenu pa odpadkov ne sežigajte.

Požari v naravi in objektih
V četrtek, 10. marca je okrog pol desetih dopoldan zagorelo v trgovini v Ivanjkovcih v občini Ormož, kjer so ukrepali gasilci PGD Ivanjkovci in PGD Hardek ter pogasili približno 10 kvadratnih metrov lesenih stenskih oblog ob dimniku, ki so verjetno zagorele zaradi pregretja dimnika.

V petek, 11. marca je okrog poldne zaradi neprevidnega kurjenja zagorelo gospodarsko poslopje v Gradiščah, občina Cirkulane. Gasilci PGD Cirkulane, PGD Bukovci in PGD Stojnci so požar pogasili. Požar je uničil objekt površine 15 kvadratnih metrov. Naslednji dan je prav tako zagorelo v Gradiščah, kjer je okrog štireh popoldne zaradi nepazljivosti pri kurjenju izbruhnil travniški požar. Posredovali so gasilci PGD Cirkulane in pogasili okoli hektar goreče trave.

V soboto, 12. marca je okrog šestih popoldan zagorela trava v smeri od Vratjega Vrha proti Cmureku v občini Apače. Na kraj požara so odšli gasilci PGD Apače, Gornja Radgona in Podgorje iz Apaške Doline in pogasili okoli 400 kvadratnih metrov površine.

Isti dan je ob enajstih zvečer ob Čučkovi ulici v Kidričevem zagorela suha trava. Požar na površini 3500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Talum in Apače.

V torek, 15. marca zjutraj od enih, je zagorelo v nenaseljeni visokopritlični stanovanjski hiši v Gajzerjevi ulici na Ptuju. Do prihoda gasilcev PGD Ptuj se je požar razširil po objektu ter uničil lesene stenske obloge in nekaj pohištva, zajel pa je tudi manjši del ostrešja. Gasilci PGD Ptuj in PGD Grajena so požar lokalizirali in pogasili. Ker je objekt nenaseljen je preventivno nekaj gasilcev ostalo na požarni straži. Ob devetih dopoldan so bili obveščeni, da je prišlo do ponovnega vžiga stanovanja v Gajzerjevi ulici. Lesene strope so razžagali in tlenje pogasili.

Nesreče v prometu
V nedeljo, 13. marca okrog 17. ure, je na cesti Podlehnik-Gruškovje v naselju Zakl, v občini Podlehnik, osebno vozilo trčilo v obcestno ograjo in se prevrnilo na brežino potoka Rogatnica. Pri tem so se tri osebe poškodovale. Gasilci PGD Ptuj so preprečili iztekanje tekočin iz vozila ter ga postavili na cestišče, reševalci NMP Ptuj pa so poškodovane osebe oskrbeli na kraju nesreče.

V ponedeljek, 14. marca, se je na pomurski avtocesti pri izvozu Cerkvenjak prevrnilo kombinirano vozilo, ki je pod seboj ukleščilo voznika. Posredovali so gasilci JZZPR Maribor, ki so hudo poškodovanega voznika rešili izpod avtomobila.

V četrtek, 17. marca okrog 7. ure zjutraj, pa sta v naselju Stročja vas, trčili osebno in kombinirano vozilo. Pri tem se je poškodovala ena oseba. Na kraju dogodka so bili gasilci PGD Ljutomer, ki so nudili pomoč reševalcem Iz Ljutomera.


Več v Črna kronika