Rdeč alarm: V severovzhodni Sloveniji možne poplave rek, izključena ni niti toča

V petek popoldne in v noči na soboto je ob nevihtah povečana možnost za pojav krajevnih neurij predvsem v obliki močnih in dolgotrajnih nalivov in sunkov vetra.

Prlekija-on.net, petek, 24. julij 2020 ob 16:33
Reke lahko poplavljajo

Reke lahko poplavljajo

Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso), bo v petek popoldne pretežno oblačno s plohami in nevihtami, ki se bodo od zahoda razširile na vso Slovenijo in se nadaljevale tudi v noč. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 25, na Primorskem do 28 °C. Arso je za petek izdal opozorilo, saj bo popoldne in v noči na soboto ob nevihtah povečana možnost za pojav krajevnih neurij predvsem v obliki močnih in dolgotrajnih nalivov in sunkov vetra. Za celotno Slovenijo je izdan oranžni alarm. Pozneje so za severovzhod razglasili rdeč alarm.

Arso je za severovzhod alarm iz oranžne spremenil v rdeče zaradi dežja Bodite pazljivi. Kako je trenutno pri vas

Objavil/a Prlekija-on.net dne Petek, 24. julij 2020

V noči na petek in v petek zjutraj sta nas že prešla dva nevihtna sistema, tretji pa je že nastal nad severno Italijo in bo v petek sredi dneva od zahoda zajel naše kraje.

V petek je za celotno državo izdan oranžni alarm

Petkov oranžni alarm: Ob nevihtah povečana možnost za pojav krajevnih neurij


Na vzhodu ni izključen pojav toče

Ozračje se je v petek dopoldne prehodno umirilo, marsikje se je vsaj delno zjasnilo. Od sredine dneva bodo spet pogoste plohe in nevihte. Nastajala bodo tudi krajevna neurja z močnimi in dolgotrajnimi nalivi ter spremljajočimi močnejšimi sunki vetra, predvsem na vzhodu pa ni izključen pojav toče.

V severovzhodni Sloveniji možno tudi zastajanje vode

V južni in vzhodni Sloveniji bo do sobote dopoldne lahko krajevno padlo od 40 do 80 litrov dežja na kvadratni meter. Danes ponoči in v soboto so možne poplave rek zlasti v severovzhodni Sloveniji, predvidoma v Pomurju, Podravju, Posotelju in Posavju. Reke lahko poplavijo tudi izven območij pogostih poplav, zlasti na ravninskih predelih pa bo možno tudi zastajanje vode. Ob krajevnih nevihtah lahko danes in v soboto v več delih države močneje narastejo in se razlijejo tudi manjši vodotoki in hudourniki. Ob morju bo ob prehodu nevihtnega sistema sredi dneva znova možna tramontana s sunki do okoli 80 km/h.

Opozorilo - vode
Opozorilo - vode, vir: Arso

V soboto na vzhodu še dež

V soboto bo na zahodu delno jasno. Drugod bo dopoldne oblačno, v vzhodni polovici Slovenije bo občasno še deževalo. Popoldne se bo delno zjasnilo. Ponekod bo pihal veter severnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 17, ob morju okoli 19, najvišje dnevne od 22 do 26, na Primorskem do 28 °C.

V nedeljo in ponedeljek bo sončno, predvsem v gorskem svetu lahko popoldne ali zvečer nastane kakšna nevihta.



Več v Narava