V Veržeju dišalo po prleških kulinaričnih dobrotah

Gospodinje iz Veržeja, Bunčan in Banovcev so na Osterčevem trgu v Veržeju pripravile razstavo prleških kulinaričnih dobrot

Prlekija-on.net, sobota, 25. julij 2020 ob 22:23
Gospodinje iz Veržeja, Bunčan in Banovcev na Osterčevem trgu

Gospodinje iz Veržeja, Bunčan in Banovcev na Osterčevem trgu

Občina Veržej po ohranjanju prleške kulinarike sodi v Prlekiji v sam vrh. K temu veliko prispevajo gospodinje iz vasi Veržej, Bunčani in Banovci, ki so stare kulinarične recepte »podedovale« od svojih mam in babic in sedaj to dediščino prenašajo na mlade. Občina Veržej se je pred 18-imi leti skupaj z gospodinjami iz posameznih vasi odločila, da bodo vsako leto pripravili kulinarično razstavo, vsako leto v drugi vasi.

Ker pa je letos le-ta zaradi epidemije COVID-19 odpadla, so se gospodinje povezale in v senci, pod stoletnimi kostanji na Osterčevem trgu v Veržeju, pripravile stojnico z razstavo in pokušino prleških kulinaričnih dobrot. Zamisel o skupnem nastopu se je porodila pri Anici Osterc iz Bunčan, ki zbira in ohranja kulinarično razstavo v sliki. Dogodek je skupaj z RTV Slovenije pripravla občina Veržej, ob tem je potekalo tudi  snemanje televizijske oddaje Dobro jutro - poletno jutro z Marijo Merljak.

Letošnja kulinarična razstava na prostem je bila tako že 18-a kulinarična razstava zapored. Tokrat so se gospodinje še posebej potrudile in stojnica je bila res bogata s kulinaričnimi dobrotami. Niso pa pozabile na vse dosedanje uspehe, pohvale in priznanja, ki so jih gospodinje v preteklih letih prejele. Nekatere s svojimi izdelki sodelujejo tudi na razstavi Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju, kjer so prejele niz zlatih, srebrnih in bronastih odličij. Tako so se za veržejsko razstavo še posebej potrudile in doma v krušni peči spekle prleško gibanico, ajdov krapec, kvasenico, ajdovo pogačo, domači rženi kruh, pripravile pa so tudi meso iz tunke, zaseko in nekaj jedi iz domače skute. Razstavo si je ogledal tudi župan Občine Veržej, Slavko Petovar, ki je pohvalil gospodinje za njihov trud in za prizadevanje za ohranjanje prleških jedi, ki so značilne predvsem za občino Veržej.

Gospodinje so torej vešče peke in priprave dobrot, pri čemer si vse sestavine večinoma pripravijo na svojih domačijah oziroma na domačem vrtu, polju ali hlevu. Gre torej za okusne in zdrave domače dobrote. Gospodinje so večinoma iz kmečkih družin in se ukvarjajo s kmetijstvom, večji del pa je tudi upokojenk, ki so včlanjene v Društvo upokojencev Veržej.

Jože Žerdin



Več v Kultura in izobraževanje