Čudež narave: Žrebička dvojčka na Polenšaku

Možnost, da kobila skoti živa dvojčka je 1:10.000, da pa ostaneta oba živa in odrasteta pa je verjetnost zelo majhna, od 2 do 3 odstotke.

Ivan Trunk, nedelja, 2. avgust 2020 ob 19:581
Žrebička dvojčka na Polenšaku

Žrebička dvojčka na Polenšaku

Lani 15. junija, je 20-letna kobila Lenta, rejcu Jožetu Šegula doma iz Polenšaka skotila konjska dvojčka, žrebička Argota in žrebičko Albo. Možnost, da kobila skoti živa dvojčka je 1:10.000, da pa ostaneta oba živa in odrasteta pa je verjetnost zelo majhna, od 2 do 3 odstotke.

Zjutraj je lastnik Jože Šegula opazil, da je njegova kobila Lenta zunaj pod orehom skotila dva mladiča, žrebiček Argo je že tekel okrog, žrebička Alba pa je bila zelo šibka in je s pomočjo rejca in veterinarjev ostala pri življenju. Žrebička Argota je kobila sprejela in ga dojila, žrebičko Albo pa je zavrgla, tako da je ostala v 100% oskrbi lastnika.

Za žrebičko Albo so bili prvi tedni zelo kritični, saj jo je lastnik prve štiri mesece krmil na stekleničko z nadomestnim konjskim mlekom, prve tri tedne na vsaki 2 uri, potem tri tedne na vsake 3 ure, potem pa se je začelo na daljše razmake. Tu so ji na pomoč priskočili tudi veterinarji, ki so ji dali antibiotike in vitaminske injekcije.

Zdaj po letu dni, sta že oba precej velika in se veselo paseta na pašniku. Žrebiček Argo je bolj podoben materi kobili, katera je mešanka med Angležem in Madžarko, žrebička Alba pa je podobna očetu, kateri je pasme Ameriški paint.



Več v Narava