Ideja za konec tedna – Pobeg v inkovski raj v Kunovo

V zavetju gozda v mirnem naselju Kunova, je mesto za svojo dejavnost našel Pachamama center. Gre za zavod, ki želi izobraževati in ozaveščati o kulturi bivanja ter pravem ravnovesju med človekom in naravo.

Aleksandra Papež, četrtek, 6. avgust 2020 ob 13:17
Pachamama center v Kunovi

Pachamama center v Kunovi

Odmik od vsakdana. Korak k drugačnemu. Neokrnjeni mir in počitek v zavetju narave. Ideje za sonaravno vrtnarjenje. Vabljeni v Pachamama center v Kunovo, kjer vas bodo na svojem posestvu z veseljem sprejeli Luz, Dhiraj in Osho.

V zavetju gozda v mirnem naselju Kunova v občini Gornja Radgona, je mesto za svojo dejavnost našel Pachamama center. Gre za zavod, ki želi izobraževati in ozaveščati o kulturi bivanja ter pravem ravnovesju med človekom in naravo.

Beseda pachamama izhaja iz jezika quechua in v prevodu pomeni mati Zemlja, ki v nekaterih kulturah predstavlja božanstvo. Leta 2012 sta Pachamama center v Cerkvenjaku ustanovila Luz Roschmann, Perujka inkovskega porekla in Slovenec, Brane oz. Dhiraj Roschmann, katerima danes pri opravilih na njihovi ekološki kmetiji pomaga že sin Osho.

Obiskovalci si lahko ogledajo umetelno izdelane mozaike, se sprehodijo skozi bujen nasad bambusov, se spočijejo v senci dreves na številnih ročno izdelanih klopeh, razdeljenih v tematske kotičke, pospremljene z izbranimi mislimi ali se spočijejo kar na trati, spoznajo način permakulturnega vrtnarjenja skladno z načeli biodinamike, prisluhnejo umirjeni glasbi Luzine domovine ali se ustavijo pod 1200 let starim hrastom.

Luz in Dhiraj sta naravi, prej posejani s koruzo, vdahnila svojo kulturo in prepričanja. Luz, po poklicu frizerka, izdeluje naravno kozmetiko. »Ne opravljam več dela frizerke, saj se pri tem uporablja preveč kemikalij, ki dražijo kožo. Namesto balzama za lase lahko ženske recimo uporabimo kar kis ali sok limone, za nego kodrov pa pivo.« je razložila zgovorna Luz. Dhiraj pa se ukvarja z izdelavo lesenih izdelkov. »Ko dodamo struženju meditativni pristop obdelave lesa, potem nas čudoviti izdelki nagovorijo sami.« je prepričan.

V posebej urejeni galeriji si lahko ogledate njune izdelke - od naravnih mil različnih vonjev za telo in lesa, naravnih šmink in balzamov za ustnice, kreme proti staranju, naravnih barv za lase in naravnega deodoranta, dišav in izdelkov iz lesa, ki jih lastnika z veseljem predstavita obiskovalcem.

Pripravljajo tudi dogodke, od zdravilne azteške kopeli, inkovskega sončnega festivala, vodenih meditacij in delavnic izdelave ekoloških izdelkov iz rastlin. Obiskovalce pa z veseljem sprejmejo vsak dan.



Več v Kultura in izobraževanje