Osumljeni, stari med 21 in 24 let, za 30 tisoč evrov izsiljevali žrtev z objavo zasebnih posnetkov

Osumljeni so na spletu po naključju prišli do posnetkov video nadzornega sistema nameščenega v stanovanjski hiši oškodovanca. Oškodovancu so nato zagrozili, da bodo objavili posnetke z vsebino, ki bi škodovala njegovi časti in dobremu imenu, če jim ne plača 30 tisoč evrov.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 10. avgust 2020 ob 14:00
Osumljeni so na spletu po naključju prišli do posnetkov video nadzornega sistema

Osumljeni so na spletu po naključju prišli do posnetkov video nadzornega sistema

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije, Policijske uprave Maribor so obravnavali kaznivo dejanje izsiljevanje po 213. členu Kazenskega zakonika (KZ-1), storitve katerega so osumljeni trije državljani Slovenije stari med 21 in 24 let.

Državljan Slovenije je 3. 8. 2020 kriminalistom naznanil, da mu je neznani storilec v nabiralnik pred stanovanjsko hišo nastavil pismo, v katerem mu grozi, da bo o njem odkril določena dejstva, ki bi škodovala njegovi časti in dobremu imenu, ter ga s tem hotel prisiliti, da bi mu v zameno izročil 30.000 evrov. Kriminalisti so na kraju dogovorjene predaje denarja prijeli 21-letnega osumljenca, ki mu je bila odvzeta prostost in odrejeno pridržanje.

Kriminalisti so z nadaljnjim zbiranjem obvestil že naslednji dan odvzeli prostost še dvema sostorilcema, starima 22 in 24 let, za katera so ugotovili, da sta skupaj s prvim osumljencem v sostorilstvu izvršila navedeno kaznivo dejanje.

Po naključju prišli do posnetkov video nadzornega sistema stanovanja

Z zbranimi obvestili je bilo ugotovljeno, da so osumljeni na svetovnem spletu oz. medmrežju po naključju prišli do posnetkov video nadzornega sistema nameščenega v stanovanjski hiši oškodovanca. Z namenom, da si pridobijo protipravno premoženjsko korist v višini 30.000 evrov so oškodovancu zagrozili, da bodo objavili posnetke video-nadzornega sistema z vsebino, ki bi škodovala njegovi časti in dobremu imenu.

Osumljenim je bilo po prenehanju razlogov pridržanje odpravljeno, zoper njih pa bo po zbranih obvestilih na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje izsiljevanja po 3. v zvezi z 2. odstavkom 213. člena KZ-1, za katerega je zagrožena kazen zapora od enega do osmih let.

Pri osumljencu našli tudi orožje

Pri 22-letnem osumljencu so na hišni preiskavi bile najdene tudi snovi, za katere obstaja sum, da gre za prepovedane snovi v športu in bo po opravljeni analizi na Nacionalnem forenzičnem laboratoriju podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje neupravičena proizvodnja in promet s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po 186. členu KZ-1. Za navedeno kaznivo dejanje je zagrožena kazen zapora od enega do desetih let.

Prav tako je pri istem osumljencu bil najden »topovski udar M81«, ki po Zakonu o orožju spada med prepovedano orožje, zaradi česar bo zoper njega podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje nedovoljena proizvodnja in promet orožja ali eksploziva po 307. členu KZ-1, za katero je zagrožena kazen zapora od šestih mesecev do petih let.

Bodite previdni pri vgrajevanju video-nadzornih sistemov

Policisti ob tem tudi opozarjajo, da uporabniki video-nadzornih sistemov naj bodo previdni pri vgrajevanju video-nadzornih sistemov v zasebna stanovanja. Pozorni morajo biti na varnostne nastavitve, predvsem na spremembo osnovnih nastavitev za dostop do usmerjevalnikov (sprememba privzetih gesel proizvajalca), kjer naj nastavijo zahtevnost gesla v smislu kombinacije velikih in malih črk, številk in znakov.

Svetujejo, da naj bodo previdni pri vgradnji IP kamer v zasebna stanovanja povezanih preko WiFi povezave. Storilci kaznivih dejanj običajno napadejo usmerjevalnik (router), ki nima nastavljenega zahtevnega gesla. S tem, ko dobijo dostop do video-nadzornega sistema, spremljajo zasebno življenje oseb, ki se gibljejo na območju videonadzora, zato obstaja nevarnost objave zasebnih slik na internetnih portalih.

Nekateri video-nadzorni sistemi, ki so povezani v mrežo, pošiljajo signal tudi na zunanje strežnike oz. storitve »v oblaku«, kar je priporočljivo preveriti in spremeniti oz. onemogočiti, predvsem, kadar gre za video-nadzor zasebnih prostorov oz. stanovanj.



Več v Črna kronika