Hrvaška sredi avgusta na rdeči seznam? Vladni govorec pojasnjuje.

»V pregledu celotne Hrvaške se razmere v Zagrebu umirjajo, v Vukovarsko-srijemski županiji, pa so razmere še vedno zelo dramatične, saj število okužb dosega kar 73,20 oseb. To je res nevarno območje,« je povedal Kacin.

Prlekija-on.net, torek, 11. avgust 2020 ob 13:32
Hrvaška

Hrvaška

V torek sta na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 spregovorila dr. med. Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja na UKC Ljubljana ter vladni govorec COVID-19, veleposlanik Jelko Kacin.

Kot je povedal Kacin, so epidemiološke razmere COVID-19 pri nas relativno stabilne, trendi so relativno ugodni. "Vse to nas morda lahko navdaja z upanjem, da vračanje z dopustov ne bo prispevalo k prevelikemu številu dodatnih vnosov okužb in posledično širjenju virusa," je povedal ter dodal, da so podatki o novo okuženih v prejšnjem tednu in čez vikend pozitivni: "sreda 18, četrtek 15, petek 10, v soboto le 2 novo okužena, v nedeljo 6, včeraj 17. Žal pa so se v zadnjih dneh iztekla tudi štiri življenja stanovalcev v DSO." V tem trenutku je Slovenija v boljši kondiciji kot pred mesecem dni, s 7,7 okuženih na 100.000 je zelo zelena in varna, je povedal Kacin.

"Glavni viri okužb so slabo kontrolirano druženje oz. veseljačenje in popivanje na zabavah. Predvsem mladi so še vedno vse premalo pozorni na svoje zdravje, na simptome COVID-19 in s kontaktiranjem zdravnikov vse preveč in predolgo odlašajo," je povedal ter dodal, da gre za temeljno vprašanje koliko smo sami odgovorni do lastnega zdravja na eni strani in koliko se zavedamo posledic širjenja okužbe na svoje najbližje in še zlasti na najbolj ranljive skupine.

Kot je povedal, naj bi aplikacija OstaniZdrav bila na voljo na mobilnih telefonih Android predvidoma 19. avgusta, na mobilnih telefonih iOS pa do konca avgusta.

Govorice, da bo Hrvaška s 15. avgustom na rdečem seznamu

Ob tem je tudi povedal, da prihaja do govoric, da bi lahko Hrvaška s 15. avgustom prešla na rdeči seznam držav. Ob tem dodaja, da gre samo za govorice in ne potrjene informacije. "Hrvaška ima trenutno precej ugodno sliko in je v tem trenutku z 18,84 okuženih na 100.000 prebivalcev v 14 dneh še precej daleč od ključnega mejnika za rdeči seznam nevarnih držav z več kot 40 okuženih na 100.000 ljudi. Število okužb po hrvaških županijah večinoma pada, v porastu pa je v Splitsko-dalmatinski županiji, kjer imajo 28,57 okužb in Zadarski-10,7, v Istri dosega 6,71, v Primorsko-goranski županiji pa le 3,87. V pregledu celotne Hrvaške se razmere v Zagrebu umirjajo, v Vukovarsko-srijemski županiji, pa so razmere še vedno zelo dramatične, saj število okužb dosega kar 73,20 oseb na 100.000 ljudi. To je res nevarno območje," je povedal Kacin.

Posvaril je še dopustnike, "da se dosledno izogibajte gneči, v zaprtih prostorih dosledno nosite maske, ves čas skrbite za higieno rok in kašlja, predvsem pa vas prosim, da se izogibate vsem nočnim lokalom in diskotekam."

Mateja Logar: Ko bolezen prebolimo, povečano tveganje za nastanek možganske kapi, tudi med mladimi

Dr. Mateja Logar je povedala: "Nekdo, ki je prebolel COVID-19, ima lahko v naslednjih tednih in mesecih težave s spominom, koncentracijo, utrujenostjo in izgubo mišične mase, otekanjem sklepov. Povečano je tveganje za nastanek možganske kapi, tudi med mladimi./.../Situacija okužb COVID-19 je z velikimi napori epidemioloških služb pod kontrolo. A vsak večji izbruh lahko to hitro spremeni. Zato še vedno pozivamo k odgovornemu vedenju, da ne prenesemo okužbe na ranljive skupine."



Več v Slovenija