Samo v enem sadovnjaku na območju Razkrižja okoli 80 tisoč evrov škode

Celotna škoda s 4000 uničenimi drevesi in konstrukcijo znaša okoli 50 tisoč evrov, uničenega pridelka pa je za 75 ton, kar znese okoli 30 tisoč evrov.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 31. avgust 2020 ob 16:00
Uničen sadovnjak, foto: Stanko Ivanušič

Uničen sadovnjak, foto: Stanko Ivanušič

Neurje, ki nas je zajelo v nedeljo, je ogromno škode povzročilo tudi v občini Razkrižje. Močan veter je podiral drevesa, drogove električne napeljave in odkrival strehe, posredovali so gasilci PGD Razkrižje in Ljutomer. Kot je že v nedeljo na svojem Facebook profilu zapisal župan Občine Razkrižje Stanko Ivanušič, je odkrilo kar nekaj streh, tako stanovanjskih hiš, kot gospodarskih poslopij in pomožnih objektov, nekatere, predvsem drvarnice, je dobesedno odneslo. "V nekaj minutah so bili na terenu, najprej razkriški gasilci in takoj za tem še ljutomerski, ker je obseg razdejanja, zlasti veliko podrtih dreves, bil velik. Gasilci so najprej očistili dostopne poti, spravili drevesa iz objektov in izvedli nujno zaščito streh s folijo. Nujnih popravil pa so se takoj lotili tudi domačini, na pomoč so jim priskočili sorodniki in tudi sosedje. Nekaj ur je območje bilo tudi brez elektrike," je zapisal župan.

Škoda v vinogradih Puklavec Family Wines

Vinarju Puklavec Family Wines neurje uničilo več kot polovico letošnjega pridelka


Škode samo na objektih za okrog 50 tisoč evrov

"Glede na količino podrtih večjih dreves, bi škoda lahko bila še mnogo večja, a je na srečo na objekte popadala le manjša količina dreves, ni bilo zaznati poškodb avtomobilov, kljub temu, da so v nekaterih primerih drevesa popadala v njihovi bližini," je še zapisal ter dodal, da se je izkazalo, da ob hišah ni dobro imeti visokoraslih dreves, ker se ob tako nenadnih vetrovnih sunkih, ki jih pred leti niso zaznavali, sedaj pa so iz leta v leto vetrovi močnejši, drevesa padajo drugo za drugim in so izruvana s koreninami vred.

"Škodo sem si osebno ogledal, tudi s sodelavko za zaščito in reševanje ter poveljnikom štaba CZ občine Razkrižje. Prevzel sem del koordinacije z domačini, ki jih ni bilo doma, da so se čimprej vrnili in gasilcem omogočili lažje delo ter usmerjal gasilce k domačinom, ki so javljali potrebo po pomoči. Zahvalil sem se gasilcem za pomoč in obiskal domačije, ki so utrpele večjo škodo," je še ob tem zapisal župan. Po njegovi oceni je škode samo na objektih za okrog 50 tisoč evrov, poleg tega pa je kar nekaj škode na izruvanih drevesih in na sanaciji terena.

DANES ŽAL TUDI O ŽALOSTNIH NOVICAH: NEURJE Z MOČNIM VETROM IN TOČO SE JE V NEDELJO, 30.8.2020, OKROG 17.00 URE,...

Objavil/a Stanko Ivanušič dne Nedelja, 30. avgust 2020

Samo v enem sadovnjaku za 75 ton uničenega pridelka 

V ponedeljek si je nato župan ogledal še škodo v sadovnjakih. Kot je zapisal, je največjo škodo, kar je zaenkrat ugotovljeno na terenu, utrpela Sadjarska kmetija Šarčevič iz Razkrižja, ki ima ob drugih sadovnjakih, en del na slovenski strani, tik ob Mejnem prehodu Gibina. Po podatkih župana je 5 letni nasad v celoti uničen. Na površini 1,2 ha površine je zasajenih 4000 dreves, celotna škoda z uničenimi drevesi in konstrukcijo znaša okoli 50 tisoč evrov, uničenega pridelka pa je za 75 ton, kar znese okoli 30 tisoč evrov, je zapisal župan. S tem je samo v tem sadovnjaku za okoli 80 tisoč evrov škode.

"Škodo sem si ogledal osebno in tudi strokovna komisija občine. Fotografije povedo vse," je še zapisal župan.

OB NEDELJEKM NEURJU, ŠKODA TUDI V SADOVNJAKIH Največjo škodo, kar je za enkrat ugotovljeno na terenu, je utrpela...

Objavil/a Stanko Ivanušič dne Ponedeljek, 31. avgust 2020
Po naših krajih je pustošil orkanski veter z močnim dežjem in točo

Močno neurje razkrilo okoli 200 streh in podrlo številna drevesa in električne drogove




Več v Črna kronika