S 1. septembrom bodo slovenski policisti lahko uporabili tudi električne paralizatorje

Slovenski policisti bodo odslej v izjemnih varnostnih primerih za obvladovanje nevarnih oseb lahko uporabili tudi električne paralizatorje.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 31. avgust 2020 ob 18:30
Električne paralizator, foto: Policija

Električne paralizator, foto: Policija

Od torka, 1. septembra 2020, bodo slovenski policisti v izjemnih varnostnih primerih za obvladovanje nevarnih oseb lahko uporabili tudi električne paralizatorje. Seveda le takrat, ko bo to nujno in bodo izpolnjeni točno določeni zakonski pogoji. Električne paralizatorje sicer že vrsto leto uporabljajo policisti večine držav Evropske unije in njihove izkušnje so pozitivne, saj paralizatorji zmanjšujejo možnosti poškodb v najzahtevnejših policijskih postopkih. Trenutno ima slovenska policija 20 električnih paralizatorjev, za njihovo uporabo pa je usposobljenih 237 policistov. Vsi postopki se bodo snemali, osebam pa bo po morebitni uporabi vedno zagotovljen tudi zdravstveni pregled.

Večina ljudi paralizatorja nikoli ne bo izkusila. Namreč njegova uporaba je usmerjena zgolj na najhujše kršitelje, ki s svojimi nasilnimi dejanji in grožnjami po življenju tudi po večkratnih opozorilih policistov ne bodo želeli prenehati.

Z električnim paralizatorjem bodo policisti lahko učinkovitejši pri obvladovanju nevarnih napadalcev

Policisti imajo pogosto postopke s posamezniki, ki nosijo orožje ali druge nevarne predmete in jih tudi uporabijo pri upiranju ali napadu nanje ali okolico. Največja nevarnost policistom grozi pri posredovanju v zaprtih prostorih, saj je zaradi omejenega prostora skoraj nemogoče ohraniti primerno varnostno razdaljo, še posebej ob dejstvu, da morajo pogosto zaščititi žrtve.

Policisti do zdaj (razen vodnikov službenih psov) niso imeli ustreznega prisilnega sredstva, s katerim bi lahko varno (z varne razdalje) in učinkovito obvladali osebo, ki se aktivno upira z orožjem ali nevarnim predmetom (nož, palica, razbita steklenica ...). Električni paralizator bo namenjen prav takim primerom.

Električni paralizator izpolnjuje vrzel med uporabo palice in strelnega orožja. Policisti so se namreč v preteklosti večkrat srečali s primeri, ko so morali obvladati nepredvidljive in oborožene posameznike, ki iz različnih razlogov (tudi duševne motnje, vpliv alkohola in prepovedanih drog, hudega stresa ...) okolice niso dojemali realno in so iz aktivnega upiranja nenadoma prešli v napad na policista ali drugo osebo z orožjem ali drugim nevarnim predmetom (npr. nožem, palico, razbito steklenico ipd.). Z uporabo paralizatorja bodo zdaj policisti lažje in varneje opravili postopek, z manjšimi posledicami oz. brez posledic za posameznika.

Podrobna predstavitev: S prvim septembrom tudi slovenska policija uvaja uporabo električnih paralizatorjev

Uporaba električnih paralizatorjev le v primerih, ko je ogroženo življenje

Policisti bodo smeli uporabiti električni paralizator na podlagi zakonskih pogojev, zapisanih v 86. a členu Zakona o nalogah in pooblastilih policije, če ne bodo mogli drugače obvladati aktivnega upiranja ali napada z orožjem ali drugimi nevarnimi predmeti, s katerimi oseba ogroža življenje policista ali koga drugega, ali preprečiti samopoškodovanja, če obstaja neposredna nevarnost za nastanek hude telesne poškodbe ali hujše posledice za osebo.

Električne paralizator
Električne paralizator, foto: Policija

Vsi postopki se bodo snemali

Vsi postopki se bodo snemali zaradi zagotavljanja pravne varnosti policistov in oseb v policijskih postopkih ter zagotavljanja zakonitosti in visoke strokovnosti dela.

Ob uporabi električnih paralizatorjev bodo policisti uporabljali kamere, kot to določa peti odstavek 86. a člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije. Izkušnje policij drugih držav EU, ki tovrstne kamere uporabljajo že dlje časa, kažejo, da kamere zagotavljajo določeno pravno varnost, tako policistom kot osebi, s katero policisti izvajajo postopek. Po teh izkušnjah snemanje policijskih postopkov poveča strokovnost dela policistov, s čimer država zagotavlja še boljše spoštovanje in varovanje človekovih pravic, pa tudi zmanjša število napadov na policiste (v nekaterih primerih se kršitelji zaradi snemanja postopka umirijo) ter zlonamernih in neutemeljenih pritožb posameznikov na delo policistov.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje