Svetovna prvakinja v kinološki reševalni disciplini obiskala poligon na Goričkem

Poligon Športno kinološkega društva - Enote reševalnih psov Goričko v Sebeborcih je v četrtek obiskala svetovna prvakinja v timu vodnica reševalnega psa in reševalni pes - Nevenka Štor.

Prlekija-on.net, sreda, 2. september 2020 ob 08:34
Prikaz postopkov iskanja pogrešanih oseb

Prikaz postopkov iskanja pogrešanih oseb

Pomursko regijo, poligon Športno kinološkega društva - Enote reševalnih psov Goričko v Sebeborcih je v četrtek obiskala svetovna prvakinja v timu vodnica reševalnega psa in reševalni pes - Nevenka Štor. Leta 2015 na Danskem je v svetovnem kinološko reševalnem tekmovanju in prikazu osvojenih znanj s svojo psičko Neli dosegla omenjeni, za našo celotno Slovenijo, neverjeten uspeh. Tako je bilo poplačano njeno dolgoletno kinološko delo, kjer je tudi kot prostovoljka aktivno sodelovala s svojo štirinožno prijateljico v številnih reševalnih - iskalnih akcijah, vse z najvišjo stopnjo humanitarnosti in človekoljubnosti.

Več ur je tukajšnim pripadnikom Enote reševalnih psov, v okviru katere delujejo tudi člani Mladinskega centra Prlekije teoretično in praktično prikazovala postopke uspešnega iskanja pogrešanih oseb v naravi, v ruševinah oziroma lavinah. ERP Goričko deluje v okviru tukajšnega ŠKD ter jo uspešno vodi predani kinolopški inštruktor Vlado Škerlak s timom licenciranih kinoloških inštruktorjev. ERP deluje od leta 2011.

Prisotni so bili seznanjeni tudi s potekom treningov psov za iskalno reševalne namene. V Pomurju potekajo usposabljanja v Sebeborcih vsako nedeljo od 8. ure dalje ter za ERP še ob sredah oziroma četrtkih popoldan in to neprekinjeno skozi vso leto. Kot je ob slovesu svetovna prvakinja Nevenka nesporno obljubila, se bo v našo regijo še vračala z namenom čim uspešnejše priprave na kinološko reševalne izpite in v končni fazi pridobitve statusa reševalnega kinološkega para ustreznemu številu predanih tukajšnih kinologov ter ponovne aktivacije pomurske Enote reševalnih psov.

tekst: Tamara Brumen
foto: Rudi Stegmüller



Več v Kultura in izobraževanje