Pomoč prizadetim v neurjih na območju Ormoža z okolico v višini 250 tisoč evrov

Vlada se je odločila, da bo prebivalcem občin, ki so imeli poškodovane stanovanjske objekte, sofinancirala nabavo najnujnejših sredstev.

Prlekija-on.net, četrtek, 3. september 2020 ob 22:23
Na območju občine Ormož je škoda velika, foto: PGD Ivanjkovci

Na območju občine Ormož je škoda velika, foto: PGD Ivanjkovci

Vlada se je na četrtkovi dopisni seji seznanila z informacijo o lokalnih neurjih z močnim vetrom na območju občine Ormož z okolico in odločila, da za nabavo najnujnejših sredstev prebivalcem prizadetih občin zagotovi pomoč v skupni višini 250.000 evrov.

Nedavne ujme so povzročile veliko škodo na območju občine Ormož z okolico (občine Cirkulane, Majšperk, Markovci, Podlehnik, Ptuj, Središče ob Dravi, Sveti Tomaž, Videm, Zavrč in Žetale).

Po naših krajih je pustošil orkanski veter z močnim dežjem in točo

Močno neurje razkrilo okoli 200 streh in podrlo številna drevesa in električne drogove


Ministrica na ogledu škode v vinogradu, foto: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Samo na ormoškem območju poškodovanih okoli 600 hektarjev površin, največ v vinogradih


Vlada se je zato odločila, da bo prebivalcem omenjenih občin, ki so imeli poškodovane stanovanjske objekte, sofinancirala nabavo najnujnejših sredstev (prehrambni paketi, ozimnica, odeje, oblačila) v skupni višini 250.000 evrov, in sicer preko Rdečega križa Slovenije v višini 125.000 evrov in Karitasa v višini 125.000 evrov.

Vlada namreč ocenjuje, da bo pomoč prizadetemu prebivalstvu najhitreje in najučinkoviteje razdeljena preko razvejane organizacijske strukture Rdečega križa Slovenije in Karitasa v sodelovanju z občinami. Z namenom, da bodo vsi prebivalci pridobili sredstva pod enakimi pogoji, bodo morale občine za dodelitev le teh skupaj določiti enotne pogoje.

Ker gre za izredne dogodke, sredstev ni bilo možno ustrezno načrtovati, zato je vlada odločila, da jih zagotovi iz sredstev sklada proračunske rezerve. Tako zagotovljena sredstva bo navedenima organizacijama nakazala Uprava RS za zaščito in reševanje.

Veter in toča sta povzročila veliko škode

Ogromno škode na območju Ormoža in Podlehnika


Škoda v vinogradih Puklavec Family Wines

Vinarju Puklavec Family Wines neurje uničilo več kot polovico letošnjega pridelka
Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Gospodarstvo