Vlada skrajšala obdobje karantene ob vstopu v Slovenijo iz držav s slabšo epidemiološko sliko

Obdobje karantene je skrajšano iz 14 na 10 dni. Sprememba se uveljavi v nedeljo zjutraj ob 0.00.

Prlekija-on.net, četrtek, 10. september 2020 ob 14:38
Sprememba se uveljavi v nedeljo zjutraj ob 0.00

Sprememba se uveljavi v nedeljo zjutraj ob 0.00

V četrtek sta na novinarski konferenci po seji vlade, sodelovala direktor Univerzitetne klinike Golnik dr. Aleš Rozman in vladni govorec za COVID-19, Jelko Kacin.

Kacin je povedal, da vnosa iz tujine praktično ni, se pa virus še vedno širi po celotni Sloveniji. Glavna žarišča ostajajo šole in domovi za starejše. Kot je povedal, je Vlada izdala Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Republike Slovenije ter ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Časovno obdobje odreditve karantene se skrajšuje s 14 na 10 dni.

Podaljšuje se veljavnost negativnega testa na prisotnost SARS-CoV-2, in sicer s 36 na 48 ur. Dodan pa je pogoj, da test ni bil opravljen v Sloveniji.

Izjemi, ko karantena ne bo odrejena, in sicer za pogreb bližnjega sorodnika in vzdrževanje stikov z ožjimi družinskimi člani, po novem nista več časovno omejeni, ob vstopu v Slovenijo pa bo treba predložiti ustrezna dokazila in negativni izvid testa na prisotnost SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur in ni bil opravljen v Sloveniji.

Kacin je povedal, da je bilo pri 2.489 testiranjih v sredo ugotovljenih 77 okužb s koronavirusom. V bolnišnicah se zaradi COVID-19 zdravi 26 bolnikov, pet jih je priključenih na respirator. Nihče ni umrl. Aktivno je okuženih 633 oseb. Kacin je potrdil, da se žarišča še naprej pojavljajo v šolah in v domovih starejših občanov.

"Zdravstveni inšpektorji so do sedaj obiskali 698 objektov in izdali 23 glob fizičnim osebam zaradi neuporabe zaščitne maske v zaprtem javnem prostoru. Samo včeraj so nadzor izvedli v 140 različnih objektih. Izdali niso nobene globe, kar je zelo spodbudno in si zasluži zahvalo," je povedal Kacin glede inšpekcijskih nadzorov. "Včeraj je bilo opravljenih tudi 150 nadzorov spoštovanja karantene. Skupno število izvedenih nadzorov je 21.787. Izrečenih je bilo 196 prekrškovnih sankcij, od tega 119 plačilnih nalogov v skupni vrednosti 74.000 evrov," pa je povedal glede nadzorov spoštovanja karantene.

Dr. Aleš Rozman je ob tem pozval vse, da uporabljajo maske. "Morda vam je ob tem nelagodno, a pomislite na nekatere, ki po cel delovnik nosijo maske, a jim ni odveč, saj s tem ščitijo vas in seveda tudi sebe," je dejal ter dodal, da število okuženih narašča, "virus je dosegel najranljivejše populacije v domovih za starejše. Število starejših obolelih se povečuje, bolnišnice se polnijo. Če bo potrebno povečati COVID-19 oddelke, bo to vplivalo na podaljševanje čakalnih vrst v zdravstvu."

"Vsakemu se lahko zgodi, da se okuži. A bodite del rešitve, ne večanja problema. Sodelujte pri omejitvi raznašanja virusa in epidemiologom razkrijte vaše pretekle kontakte.Naložite si aplikacijo OstaniZdrav," je pozval vse k uporabi aplikacije.



Več v Slovenija