Dve razstavi naenkrat

Razstavljajo Zdravko Dolinšek in upokojenci DU Radenci

Filip Matko, četrtek, 31. marec 2011 ob 20:24
Likovniki DU Radenci

Likovniki DU Radenci

V Domu starejših občanov Gornja Radgona sta od srede, 30. marca, na ogled kar dve likovni razstavi. Slovesna otvoritev je potekala tega dne popoldne ob 16.30.

Najprej je vse navzoče pozdravil direktor Doma starejših občanov v Gornji Radgoni, mag. Marjan Žula, a za njim je povzela besedo njegova hčer Eva Žula, ki je predsednica Likovnega društva Gornja Radgona. Predstavila je slikarja Zdravka Dolinška iz Radenec, ki ga je akademski slikar Lojze Adamlje ob 45-letnici ustvarjanja poimenoval »Slikar sončnega jutra«. Kot zlatar in oblikovalec je ustvarjal v Trbovljah, po upokojitvi pa živi v Radencih. Ves čas je ob svojem delu za sprostitev tudi slikal. To počne že 48 let in letos januarja je za oljno sliko na natečaju v Turnišču prejel nagrado za prvo mesto. Javnosti v Gornji Radgoni tokrat predstavlja nekatere svoje akvarele, akrile in olja.

Kulturni popoldan so popestrili učenke in učenci glasbene šole Maestro, za tem pa je bila predstavljena še skupina likovnikov Društva upokojencev Radenci. Intarzije, ki jih izdeluje že 40 let, je prvič v domači občini predstavil Edvard Ketiš s Kobilščaka, ki se je v društvo vpisal letos in se pridružil likovnikom in tokrat intarzije predstavlja v Gornji Radgoni. Tončka Grum iz Gornje Radgone je članica Likovnega društva Gornja Radgona, kot tudi društva Mavrica v Murski Soboti in razstavlja že več let. Tokrat predstavlja oljne slike na platnu. Akrile na platnu pa razstavljajo kar štirje: Albina Kragelj se je v domače Radence vrnila s Švedske, kjer je leta 2001 končala petletno slikarsko šolo. Januarja letos je  sodelovala na ustvarjalnem natečaju  Kulturnega društva Štefan Raj v Turnišču,  kjer je bila njena slika nagrajena in sicer za doseženo 3. mesto v kategoriji likovna dela odraslih; Tatjana Mijatović je začela slikati pred štirimi leti, ko se je po naključju udeležila likovne delavnice akademske slikarke Saše Bezjak. Razstavljati je začela lani marca in doslej je pripravila že pet samostojnih razstav; Ivanka Roškar se je s slikanjem pričela ukvarjati šele pred dobrim letom dni. Po letošnjem vpisu v Društvo upokojencev Radenci se je takoj pridružila likovnikom; Filip Matko Ficko že drugo sezono obiskuje likovno delavnico akademske slikarke Saše Bezjak in prav v okviru delavnice nastala dela je prvič predstavil javnosti lansko leto na skupinski razstavi.

Razstavi v Domu starejših občanov v Gornji Radgoni bosta na ogled do konca aprila.


Več v Kultura in izobraževanje