Dan za spremembe 2020 tudi v Ljutomeru

Vseslovenska prostovoljska akcija v organizaciji Slovenske filantropije je ponovno povezala številne akterje po celi Sloveniji, letos še posebej z namenom prostovoljskega prispevka k ciljem trajnostnega razvoja.

Prlekija-on.net, torek, 29. september 2020 ob 10:36
Dan za spremembe v Ljutomeru

Dan za spremembe v Ljutomeru

Letos je Dan za spremembe potekal v duhu »Dobro za ljudi in planet«. Vseslovenska prostovoljska akcija v organizaciji Slovenske filantropije je tako ponovno povezala številne akterje po celi Sloveniji, letos še posebej z namenom prostovoljskega prispevka k ciljem trajnostnega razvoja.

S sloganom akcije Ne prepuščaj se toku, SPREMINJAJ tudi TI! že vsa leta nagovarjajo prebivalce Slovenije. Letos je 90 prostovoljskih akcij, katerih rdeča nit je bila doseganje ciljev trajnostnega razvoja (odprava revščine, kakovostno izobraževanje, dostojno delo, zmanjšanje neenakosti, trajnostna mesta in skupnosti...), potekalo v 65 krajih. Med organizatorji so bila društva, vrtci, šole, krajevne skupnosti, občine, javni zavodi in posamezniki. Po vsej državi je bilo na ta dan aktivnih več kot 350 organizacij in več kot 3200 prostovoljcev. Za spremembe so zaslužni tudi v Pomurju - Mladinski svet Ljutomer je tako v okviru Dneva za spremembe in Evropskega tedna mobilnosti organiziral mini pohod, hkrati pa pobiranje smeti. Žal je evalvacija po čiščenju odkrila, da je največji delež smeti zajemal predvsem ogorke. Med drugim smo našli tudi: plastično igračko, neodprto plastenko vode, pekač za kolač in številne druge odpadke, ki se v okolju razgrajujejo zelo dolgo in so se nahajali v neposredni naravi. Popis odpadkov smo posredovali tudi na Greenpeace Slovenija in se tako pridružili mednarodni pobudi Break Free From Plastic, ki se ukvarja s tem katere blagovne znamke so najbolj (so)odgovorne za onesnaženje okolja ter na podlagi tega usmerjenost k identifikaciji najbolj problematičnih izdelkov in pritisk na proizvajalce ter skrb za dodatne argumente za prizadevanja za ambiciozno plastično zakonodajo na evropski in slovenski ravni. Druženje smo zaključili z domačim toplim obrokom in s sklepom, da čiščenje neposredne okolice kmalu ponovimo, ker s tem pomembno vplivamo k zmanjšanju odpadkov v naši čudoviti lokalni skupnosti.

Ekipa Mladinskega sveta Ljutomer



Več v Kultura in izobraževanje