Kaj točno se je v torek glasovalo glede cepljenja?

Širijo se informacije, da naj bi v torek poslanci glasovali glede obveznega cepljenja proti Covid-19, o pravici, da vam vdrejo v stanovanje itd.

Prlekija-on.net, četrtek, 1. oktober 2020 ob 16:02
Cepljenje

Cepljenje

Predvsem po Facebooku se v zadnjih dneh širijo informacije, da naj bi v torek poslanci glasovali glede obveznega cepljenja proti Covid-19, o pravici, da vam vdrejo v stanovanje itd.

V vseh medijih samo o nedeljskem zaprtju trgovin, to da pa so vceraj potrdili zakon o nalezljivih boleznih, v katerem je...

Objavil/a Iva Raičevič dne Torek, 29. september 2020

Poslanec Levice, Luka Mesec je ob tem med drugim pojasnil: "Zakon, o katerem smo glasovali v torek, ni bil povezan s Covid-19. SMC je ponovno vložil zakon, ki ga je pripravil konec prejšnjega mandata. Zakon prepisuje cepljenje za otroke, ki gredo v vrtec, proti trem hudim boleznim: ošpicam, mumpsu in rdečkam (OMR).

Cepljenje proti OMR podpiramo, saj nas (in naše otroke) kolektivno ščiti proti trem smrtno nevarnim boleznim, ki imajo lahko trajne posledice. Od ošpic lahko umremo, oslepimo ali pa imamo trajne motnje gibanja in govora. Mumps lahko privede do izgube sluha ali možganske okvare. Posledice rdečk: gluhost, okvare oči, srčne bolezni, duševna zaostalost. Rdečke še vedno povzročijo 700.000 smrti po svetu na leto."

POJASNILO O GLASOVANJU V TOREK GLEDE CEPLJENJA Zadnja dva dneva prejemam vprašanja glede glasovanja o cepljenju v...

Objavil/a Luka Mesec dne Četrtek, 01. oktober 2020

Mnogi so nato sicer opozarjali na določene člene iz osnutka zakona, ki naj bi bili sporni, predvsem 29. in 48. člen. A poslanec teh členov ni posebej komentiral ali obrazložil, kaj točno to v praksi pomeni.

Zakon ZNB
29. in 48. člen iz osnutka zakona


Več v Slovenija