OŠ Ivanjkovci v letošnjem šolskem letu postala ena izmed ambasadork varnega kolesarjenja

Učenci osnovnih šol iz severovzhodne Slovenije postali ambasadorji varnega kolesarjenja

Prlekija-on.net, petek, 2. oktober 2020 ob 15:17
OŠ Ivanjkovci

OŠ Ivanjkovci

V zadnjem času se zdi, da prav vsi Slovenci navdušeno kolesarijo, zato ne preseneča, da so aktivnosti v sklopu programa Varno na kolesu ponovno pritegnile veliko število učencev slovenskih osnovnih šol. Med 16. in 22. septembrom 2020, ko je potekal Evropski teden mobilnosti, so šole aktivno širile sporočilo o varnosti v prometu tudi v svojih krajih in ozaveščale o rabi kolesa kot alternativi drugim oblikam prevoza na krajše razdalje, kot je prihod v šolo in na obšolske dejavnosti.

Aktivnosti je za nadobudne kolesarje pripravila OŠ Ivanjkovci, ki je v letošnjem šolskem letu postala ena izmed ambasadork varnega kolesarjenja. V sklopu kolesarskega dneva je potekal servis koles za učence in lokalno skupnost, s pomočjo katerega bodo mladi in ostali krajani v jesen odkolesarili odlično opremljeni in pripravljeni za nove kolesarske dogodivščine. Svoje spretnosti so kolesarski nadobudneži preizkusili tudi na kolesarskem poligonu, kjer so pridobljeno teoretično znanje uporabili tudi v praksi.

Poučne aktivnosti je za nadobudne kolesarje pripravila tudi OŠ Miklavž na Dravskem polju - Podružnica Dobrovce, prav tako ena izmed ambasadork varnega kolesarjenja. Petošolci so tako v sklopu aktivnosti preizkusili svoje kolesarske veščine na spretnostnem poligonu. Učenci so bili nad njim navdušeni, saj so s pravo mero znanja in spretnosti uspešno premagovali ovire.

Učenci OŠ Olge Meglič, še ene uspešne ambasadorke, pa so združili prijetno s koristnim in se s starši podali na kolesarski izlet po Ptuju. Skupaj so raziskovali okolico, opazovali promet in se obenem še dobro razmigali.

Tanja Medved, vodja programa Varno na kolesu, je ob tem dejala: »Veseli me, da so tako mladi kot stari vzljubili kolesarjenje ter ga prepoznali kot odlično obliko rekreacije in prevoza. A prav zato, ker njegova priljubljenost narašča, je na odraslih velika odgovornost, da naše najmlajše spodbudimo k varni udeležbi v prometu. Vse šole so z odličnimi aktivnostmi, ki so jih priredile, dokazale, da jim je mar za varnost v prometu ter da se zavedajo pomena, ki ga ima trajnostna mobilnost za okolju prijaznejšo prihodnost širše lokalne skupnosti

Varno na kolesu letos že devetič zapored združuje šolarje po vsej Sloveniji ter jih spodbuja k varnem in trajnostnem kolesarjenju v šoli in prostem času. Do danes je pri projektu sodelovalo že 26.000 mladih kolesarskih navdušencev iz več kot 250 slovenskih osnovnih šol.



Več v Kultura in izobraževanje