Kakšno odgovornost si nalagamo z malim delom?

Prlekija-on.net, četrtek, 7. april 2011 ob 21:372
Malo delo

Malo delo

Če poskušamo povzeti dogajanja, povezana s prihajajočim nedeljskim referendumom za malo delo lahko rečemo, da se referendumska kampanja končuje s kopico odprtih vprašanj, ki so jih nanizali nasprotniki malega dela in daljšo vrsto utemeljenih odgovorov zagovornikov malega dela.

Edini in temeljni skupni imenovalec pa je: odločitev ZA malo delo bo pomenila odgovorno  ukinitev kopice privilegijev redkih izbrancev, ki bi hoteli prihodnjim generacijam naložiti breme svojega trenutnega bogatenja in uživaštva in bolj pošteno porazdelitev možnosti med vse, ki bi radi delali zakonito, učinkovito in s ciljem.

Sprejetje malega dela kot sistemske rešitve na vedno bolj sesutem trgu delovne sile bo pomenila uvajanje reda na tem področju tako za delodajalce, kakor tudi za iskalce ustreznega zaposlitvenega statusa, ki ga delo preko študentskega servisa preko svoje (ali celo tuje) napotnice nikakor ne more ponuditi.  Pri tem pa Zakon o malem delu ponuja priložnost tudi brezposelnim, ki so zdaj v brezizhodni situaciji in upokojencem, ki še vedno znajo in si želijo delati.

Večja dostopnost štipendij bo za veliko večje število sedanjih in bodočih študentov pomenila tudi boljše možnosti za dosego izobrazbe.

Odločitev za malo delo pomeni tudi odločitev za prihodnost poštenega dela, poštenega statusa in poštenega plačila.

Morda je prav to prelomna odločitev o tem, da bomo lahko sami odgovorno gradili prihodnost vseh generacij.

Prevzemanje te odgovornosti ni samo breme, je privilegij, na katerega v naši državi morda premalokrat prisegamo.

Takšnega mnenja so pri Združenju za odgovorno prihodnost vseh generacij, kateri so tudi pripravili okroglo mizo konec meseca v Murski Soboti na to temo.


Več v Kultura in izobraževanje