Slikarka duše

Annmarie Saša Prah razstavlja v ljutomerski Galeriji

Filip Matko, sobota, 9. april 2011 ob 21:13
Annmarie Saša Prah in Srečko Pavličič

Annmarie Saša Prah in Srečko Pavličič

Profesorica razrednega pouka Annmarie Saša Prah, po rodu iz Lenarta v Slovenskih goricah, ki že 20 let živi v Ljubljani in  ima tam svojo prodajno galerijo, od 8. aprila dalje razstavlja svoje oljne slike v Galeriji Ante Trstenjaka v Ljutomeru.

Na otvoritvi razstave slikarkinega novejšega opusa abstraktnih likovnih del je vodja galerije Srečko Pavličič opozoril na njeno lanskoletno sodelovanje na ljutomerskem Ex tempore ter na slogan z zloženke o slikarki, ki pravi: »Če opazujete delovanje uma, tedaj izstopate iz njegove dejavnosti odpora in s tem dopustite sedanjemu trenutku, da se razgrne pred vami.« Umetnica sama pa je priznala, da o svojih slikah težko govori, kajti prizori in upodobitve ji prihajajo iz globine duše. Je pa bila izredno vesela, da se lahko prvič predstavi javnosti v neki galeriji, kajti doslej je samostojno razstavljala povsod drugod, samo v hramih umetnosti ne.

K prisrčnemu in domačemu vzdušju na otvoritvi razstave so svoj del primaknili mladi, ki igrajo v okviru tamburaške skupine Mlade strune s Pristave. Pred dvema mesecema jih je zbral Zvonko Mavrič iz Stročje vasi, ki sam ljubiteljsko igra že šest let. Osem mladih navdušencev tamburaške skupine pa bo z veseljem vodil še naprej.

Mi pa še enkrat opomnimo na razstavo 19 del Annmarie Saše Prah, o kateri je v priložnostni zloženki moč prebrati: »Likovna dela Annmarie Saše Prah so izrazito abstraktna, kjer barve v vseh vlogah in pojavih dobijo poudarjeno izrazno moč tako v motivu kot izbrani tehniki. Raziskovanje neznanega se v ustvarjenih delih prej ko slej najde na poti sledenja izrazite topline. Ko v sliki nastopi še človek, je delo sprejeto in potrjeno. Takrat je tudi napetost razmišljanja ob dani likovni izpovedi dosežena in vez med umetnico ter uporabnikom dokončno speta.«

Razstava del slikarke iz Ljubljane bo v ljutomerski galeriji na ogled do konca aprila.


Več v Kultura in izobraževanje