Intervju: Mlada modna oblikovalka Anja Stajnko

Anja Stajnko je mlada modna oblikovalka iz Prlekije, ki na Instagramu navdušuje s svojimi kreacijami

Kristina Žižek, sreda, 28. oktober 2020 ob 10:481
Utrinek iz modne revije v Pokrajinskem muzeju v Mariboru. Foto: Nuša Špindler

Utrinek iz modne revije v Pokrajinskem muzeju v Mariboru. Foto: Nuša Špindler

Z Anjo smo se pogovarjali o njenih začetkih v modni industriji, problematiki hitre mode, njenih modnih kreacijah in o Anja Stajnko Design.

Kako bi se predstavili vsem tistim, ki vas še ne poznajo?

Sem Anja, po poklicu modna oblikovalka. Svojo kreativnost in smisel za modo sem prepoznala že zelo zgodaj, ko sem svojim punčkam oblikovala lastne kreacije.

Ta strast do oblikovanja me je vodila vse do dosedanjega študija na Fakulteti za strojništvo, smer tehnologije tekstilnega oblikovanja, kjer trenutno pišem zaključno delo - diplomo.

Obiskovali ste Srednjo šolo za oblikovanje Maribor, smer modno oblikovanje, nato pa, kot ste že omenili, šolanje nadaljevali na Fakulteti za strojništvo, smer tehnologije tekstilnega oblikovanja. Kakšno podlago vam je šolanje dalo za nadaljnjo poklicno pot?

Srednja šola mi je v štirih letih šolanja podala veliko splošnega znanja o modi, oblikovanju, kako preiti od ideje do realizacije končnega produkta. Največ znanja sem pridobila iz praktičnih predmetov, kot so risanje modnih in tehničnih skic, krojenje in modeliranje, šivanje. Šole ti do neke mere res podajo določeno znanje, izkušnje ... vendar je vse odvisno od nas samih, koliko bomo od nje odnesli.

Največ znanja sem pridobila z lastnim raziskovanjem po spletu, gledanjem dokumentarcev, poučnih oddaj, poslušanjem podcastov. S sodelovanjem na projektih ŠIPK in PKP in ko sem se sama lotila celotnega procesa izdelave produkta. Velikokrat nisem bila zadovoljna s svojim končnim produktom oz. se mi je nekje med procesom izdelave zataknilo. Vedno sem poskušala poiskati vzrok za nezadovoljstvo, prepreko, kako svoje delo izboljšati, nadgraditi. Pomembno je, da iz vsega skupaj, potegnemo le najboljše in ne obupamo pri svojih zastavljenih ciljih.

Pred kratkim ste se na Instagramu predstavili s svojo znamko - Anja Stajnko Design. Kako se je razvila ideja za lastno znamko?

Moja velika želja je bila, da bi v prihodnosti ustanovila lastno znamko. Veliko sem premišljevala o tem, kako začeti graditi znamko, da bi postala prepoznavna, kdaj bi bil pravi čas za ustanovitev, ali bo ljudem moje delo všeč?

Pravijo, da je leto 2020 leto sprememb, in res je tako. Prenehala sem se obremenjevati s tem, kako bi bilo, ali bom vse to zmogla, kaj si bodo ljudje o meni/mojem delu mislili. Začutila sem, da je zdaj pravi čas, da se ljudem predstavim s svojimi dizajni, izdelki in ustanovila sem nov profil oz. tako rekoč svojo osebno blagovno znamko Anja Stajnko Design, ki jo je mogoče zaslediti na družbenem omrežju Instagram.

Obšivanje bombažnih blazinic
Obšivanje bombažnih blazinic.Foto: Timotej Pukšič
Svojo znamko ste, kot ste omenili, svetu predstavili preko socialnega omrežja Instagram. Se vam zdi, da je prisotnost na socialnih omrežjih dandanes za ustvarjalce skoraj nuja?

V današnjem, predvsem v poslovnem svetu, je nuja, da smo prisotni na socialnih omrežjih, predvsem družabnih, kot sta Instagram in Facebook. Zato, ker lahko brezplačno začnemo graditi svoj posel, če imamo seveda neko idejo, znanje in čas. Na svojem profilu lahko skozi fotografije, besedila, story-e, izražamo svojo kreativnost. Z lahkoto se povežemo z ljudmi, skupnostmi, ki so isto misleče in nas motivirajo, vzpodbujajo pri našem poslu.

Svojim sledilcem na Instagramu ste kot prvi izdelek predstavili pralne bombažne blazinice, opazili pa smo tudi maske za večkratno uporabo. Kje najdete ideje za vaše izdelke? Sledite potrebam trga?

Potrebno je slediti potrebam trga/kupcem in hkrati svojim idejam. Ko dobim novo idejo, najprej pregledam trg z namenom, če podoben produkt že obstaja.

Idejo za pralne bombažne blazinice sem dobila na projektu Stari materiali v novi podobi, na katerem smo se posvečali odpadkom in njihovi ponovni uporabi. Navadne vatke za enkratno uporabo uporabljamo predvsem ženske, pri vsakodnevni negi kože (odstranjevanje ličil, nanos serumov...). Če pomislimo, koliko takih vatk dejansko uporabimo v enem letu? Zagotovo več kot 1000. In kje končajo? V okolju, kjer se težko razgradijo in so predvsem neprijazne naravi. Zato sem razvila in oblikovala alternativo teh vatk za enkratno uporabo. Nastale so pralne bombažne blazinice, ki so okolju prijazne, primerne za občutljivo kožo, trpežne, mehke in vpojne, pralne in z njimi na dolgi rok prihranimo denar. Ženski okusi so različni, zato sem se poigrala s štirimi barvnimi kombinacijami.

Zgodba o pralnih maskah se je začela s Covid-19 situacijo, ko smo pričeli z uporabo zaščitnih mask. Ker smo v takratni situaciji - karanteni - ostali študentje doma in se poučevali na daljavo, sem svoj prosti čas namenila izdelavi pralnih zaščitnih mask. Pralne zaščitne maske so prijazne okolju in naši koži. Najprej sem jih začela izdelovati iz bombažnih tkanin, ki sem jih imela na voljo doma. Prve maske sem podarila domačim in kar hitro sem prejela povpraševanja po dodatni izdelavi le-teh. Od takrat naprej jih izdelujem in sem vesela, da ljudje uporabljajo pralne maske in ne tistih za enkratno uporabo.

Ženska pralna maska
Ženska pralna maska. Foto: Timotej Pukšič
Prihajate iz majhnega kraja v Prlekiji. Se vam zdi, da igra okolje, iz katerega prihajate, veliko vlogo pri vaših kreacijah?

S svojimi 15 leti sem se odselila iz majhnega kraja v Prlekiji v Maribor, kjer sem obiskovala Srednjo šolo. Zame je bila to velika sprememba in z leti sem vzljubila Maribor. Mesto ponuja veliko priložnosti za mlade oblikovalce, tudi trg je drugačen kot v Prlekiji. Vendar okolje do sedaj ni vplivalo na moje kreacije. Obožujem Prlekijo in rada se vračam v svoj rodni kraj.

Anja Stajnko Design je precej internacionalno ime. Si mogoče v prihodnosti želite razširiti na tuji trg?

Trenutno je moj cilj, da svojo znamko uveljavim na domačem, slovenskem trgu. Kot želja vsakega podjetnika je tudi moja, da se razširim izven meja svoje države.

Modna industrija, natančneje hitra moda, je eden glavnih dejavnikov velikih emisij toplogrednih plinov in ima uničujoč vpliv na okolje. Kako se vi sami soočate s problemom hitre mode, ki ni okolju prijazna in kjer kvantiteta prevladuje nad kvaliteto?

Le redki med nami vedo in se zavedajo, kaj pomeni hitra moda, ki nas vsakodnevno obkroža. Tekstilna industrija je druga največja onesnaževalka okolja na svetu.

Večina ljudi spremlja in gre z modo v želji, da ostanejo v trendu, zato posegajo po novih ugodnih oblačilih iz slabe kvalitete, ki hitro končajo v smeteh. Ta oblačila so narejena na azijskem trgu, v nevarnih in težkih razmerah. Za doseganje kvote narejenih oblačil je večina delavcev preganjanih. Najhuje je, da še vedno ilegalno dela 0,5 milijona mladoletnih delavcev.

Ne glede na to, da sem sama ozaveščena o tej problematiki, še vedno preveč posegam po hitri modi, zato je moja prioriteta trajnostno oblikovanje produktov. Menim, da se bo z leti pogled na trajnostno modo, ki je seveda cenovno višja od hitre mode, spremenil. Potrošniki se vse bolj ozaveščajo o tej problematiki in upam, da bodo sčasoma spremili svoje nakupovalne navade.

Sodelovanje s podjetjem Alpina
Sodelovanje s podjetjem Alpina. Oblikovanje kolekcije Alpina X generation Z. Foto: Jure zagoranski
Letošnje leto je, zaradi Covid-19 situacije, prav posebno leto. Kako ste vi, poleg šivanja mask, preživljali karanteno in ali je le-ta vplivala na vašo ustvarjalnost?

Karanteno sem preživela zelo kreativno. Nisem se obremenjevala na negativnost in se posvečala predvsem sebi, osebni rasti in izdelavi pralnih mask.

Kakšni so vaši načrti za prihodnost?

Moji načrti za prihodnost temeljijo na nadgradnji že obstoječih in ustvarjanju novih izdelkov. Moja prvotna prioriteta je večja prepoznavnost na slovenskem trgu in sodelovanje z drugimi podjetji.

Kaj bi svetovali mladim ustvarjalcem?

Naj vas strah ne ovira na poti do uresničitve vaših sanj. Sami ste kreator svojega življenja, poslušajte in verjemite v sebe. Na vsaki poti so vzponi in padci. Iz vsake dane situacije najdite nekaj dobrega.

Več o Anji in njenih kreacijah na njenem osebnem Instagram profilu in na profilu Anja Stajnko Design.



Več v Kultura in izobraževanje