Kacin: Najverjetneje v sredo bolj realna ocena, če se krivulja širjenja virusa umirja

Od včeraj je v bolnišnicah 868 oseb obolelih za COVID-19. Intenzivno nego jih je potrebovalo 135.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 2. november 2020 ob 11:22
Jelko Kacin, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Jelko Kacin, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

V ponedeljek so na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sodelovali strokovni direktor UKC Maribor izr. prof. dr. Marko Vogrin, epidemiologinja iz območne enote NIJZ v Kranju doc. dr. Irena Grmek Košnik in vladni govorec za COVID-19, Jelko Kacin.

"Zahvaljujem se vsem, ki ste v zadnjih dneh upoštevali pozive stroke in se niste odločili za množičen obisk pokopališč. Verjamem, da smo s tem storili pomemben korak naprej v zamejevanju virusa, kar pa nikakor ne pomeni, da lahko od zdaj naprej pozabimo na vse samozaščitne ukrepe," je v uvodu povedal Kacin in dodal, da številke zadnjih dni kažejo, da so bili ukrepi vlade sprejeti še pravočasno. "Podatki iz sosednjih držav in ostale Evrope, kažejo na to, da so razmere iz dneva v dan slabše. Ukrepi nekaterih držav so še veliko bolj strogi."

Kacin je vse pozval, da se odpoveste vsem potovanjem v tujino, "ki namreč predstavlja veliko tveganje za okužbo in za dodaten vnos virusa v državo, ki bi lahko trenutni trend gibanja krivulje okužb obrnil v smer, ki si je nihče izmed nas ne želi videti."

V zadnjih 14 dneh v Sloveniji ni nobene občine, kjer ne bi zaznali vsaj ene okužbe

COVID-19: Stanje v Prlekiji v zadnjih 14 dneh


V bolnišnicah 868 oseb obolelih za COVID-19

"Pritisk težje bolnih na bolnišnice ostaja močan, žal se povečuje tudi število oseb, ki so zaradi COVID-19 umrle. Pričakovati je, da se bo število bolnih in zelo bolnih, ki potrebujejo zdravniško oskrbo, v naslednjih dneh še povečevalo. Danes je bolj kot kadarkoli prej ključno, da prav vsi upoštevamo samozaščitne ukrepe in na ta način pomagamo zdravstvenim delavcem pa tudi vsem ostalim, ki vsakodnevno počno vse kar je v njihovi moči, da bi pomagali obolelim za COVID-19," je povedal.

V nedeljo je bilo ob opravljenih 2.244 testih, pozitivnih 557. "Število okužb je manjše, opazno nižji je tudi delež pozitivnih testov (24,8 %). Najverjetneje v sredo bomo lahko podali bolj realno oceno o tem, če in kako hitro se umirja krivulja širjenja virusa," je povedal Kacin ter dodal, da se še naprej povečuje število ljudi, ki potrebujejo zdravniško pomoč. "Iz bolnišnic je bilo včeraj odpuščenih 50 oseb, a kljub temu bolnišnično oskrbo potrebuje vse več ljudi. Od včeraj je takšnih že 868 oseb obolelih za COVID-19. Intenzivno nego jih je potrebovalo že 135."

V prihodnjih dneh bo število hospitaliziranih COVID-19 bolnikov še naraščalo

Dr. Marko Vogrin: "Rezultati zdravljenja COVID-19 pacientov so odlični. To kaže na vrhunsko stroko in da smo za naše paciente napravili vse kar smo lahko. Umrljivost v intenzivni terapiji v Nemčiji je 50%, v Sloveniji pa približno 30%," je povedal. "Zavedamo se, da bo v prihodnjih dneh število hospitaliziranih COVID-19 bolnikov še naraščalo. Odprli smo dodatne kapacitete za intenzivne postelje. Na voljo bo skupino 150 postelj za akutne bolnike in 40 postelj za intenzivne paciente."

"Moramo zagotavljati tudi terciarne storitve, saj bi njihova opustitev vodila v poslabšanje zdravstvenega stanja in smrti pacientov. Prisotna je vse večja utrujenost in izčrpanost zdravstvenega osebja. Zaradi bolniških staležev in karantenskih odločb manjka v UKC Maribor približno 300 zaposlenih, kar je za našo ustanovo veliko. Imamo veliko prostovoljcev," je povedal Vogrin.

Ukrepi vlade za zajezitev širjenja COVID-19 sorazmerni situaciji

Dr. Irena Grmek Košnik je povedala, da so ukrepi vlade za zajezitev širjenja COVID-19 sorazmerni situaciji, v kateri smo se znašli. "Kar se tiče testiranja v Sloveniji ne zaostajamo. Imamo kapacitete, ki se kosajo z drugimi veliko večjimi državami. Z dodatnimi hitrimi antigenskimi testi skupaj s sledenjem preko aplikacije bomo lahko učinkoviteje zaustavili širjenje," je povedala ter dodala, da so razlog za slabo epidemiološko stanje na Gorenjskem zasebna druženja in dejstvo, da so Gorenjci kljub slabšemu počutju hodili na delo.



Več v Slovenija