V SBMS glede na število prebivalcev največ hospitaliziranih bolnikov. Iskali rešitve kako naprej.

Bolnike še naprej sprejemajo, a pričakujejo sodelovanje drugih bolnišnic. Večja težava je pri odločitvi, katere paciente lahko vozijo drugam, pa tudi odprtje negovalnih zmogljivosti, ki jim jih trenutno zagotavlja bolnišnica Ormož.

Prlekija-on.net, sreda, 4. november 2020 ob 15:10
Obisk Jelke Godec v SBMS

Obisk Jelke Godec v SBMS

V Splošni bolnišnici Murska Sobota je po sedanjih podatkih glede na število prebivalcev največ hospitaliziranih bolnikov, obolelih za covidom-19. Zdaj imajo 124 bolnikov, od tega 15 na intenzivni negi. Odgovor na vprašanje, kako naprej, so danes iskali skupaj z državno sekretarko za področje zdravstva v kabinetu predsednika vlade Jelko Godec, rešitev pa vidijo v vključevanju drugih bolnišnic.

Državna sekretarka je ob tem pohvalila zdravstveno osebje in vodstvo bolnišnice, ker se, čeprav težko, zelo dobro spopadajo s covidnimi razmerami. Pohvalno za to bolnišnico je po njenih besedah predvsem to, da se kljub manjšemu načrtovanemu številu postelj trudijo povečati zmogljivosti, saj jih imajo namesto predvidenih 95 zdaj že 126.

Tomaž Gantar, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Gantar: Brez spoštovanja ukrepov se ne bo izšlo, zato bodo ti nujni tudi v naslednjih tednih


"Obolelost v tem delu Slovenije je zaznavno povečana. Upajmo, da se bodo lahko dogovorili za prerazporeditve kadra tudi iz drugih javnih zdravstvenih zavodov," je po srečanju povedala Godčeva. Ob tem pa upa, da se bodo z dodatnimi pozivi odzvali tudi koncesionarji ter priskočili tudi tisti, ki še oklevajo, ali bi kader prerazporedili v bolnišnico.

Po besedah direktorja bolnišnice Bojana Korošca bo v prihodnjih tednih zelo težko, ker bo število najtežjih bolnikov, ki potrebujejo intenzivno nego in respiratorje, še naraščalo. "Državna sekretarka je dobro poznala številke zadnjih dni, ko smo na robu zmogljivosti in imamo polne postelje s težkimi bolniki. Rešitev je edino v možnosti, da se tudi druge bolnišnice vključujejo v reševanje tega »presežka« bolnikov, sicer pa preproste in hitre rešitve ni," ugotavlja Korošec.

Bolnike še naprej sprejemajo, a pričakujejo sodelovanje drugih bolnišnic

Strokovni direktor bolnišnice Daniel Grabar pravi, da bolnike še naprej sprejemajo, vendar pričakujejo sodelovanje drugih bolnišnic. "To za zdaj dobro teče, večja težava je pri odločitvi, katere paciente lahko vozimo drugam, pa tudi odprtje negovalnih zmogljivosti, ki nam jih trenutno zagotavlja bolnišnica Ormož. Te bi nam prišle zelo prav, skupaj s temi rešitvami in z možnostjo dodatnih postelj pri nas pa bomo poskrbeli za vse, ki potrebujejo hospitalizacijo", je povedal Grabar.

Vzroki za največji delež hospitaliziranih med obolelimi so po njegovi oceni specifičnosti Pomurja, ki se kažejo v socialni problematiki in ekonomski šibkosti, vsi problemi v zdravstvu, ki so se nakazovali že prej, pa so zdaj tako daleč, da pač kažejo to sliko in zahtevajo takšno stopnjo hospitalizacije. Strokovni pristop in kriteriji za hospitalizacijo so namreč praktično enaki povsod v Sloveniji.

V soboški bolnišnici sicer zagotavljajo postelje za 16 najtežjih pacientov, vendar, kot pravi Grabar, še zmeraj zagotavljajo varno obravnavo vsakemu, ki se mu stanje poslabša.

V bolnišnici je od 1.136 zaposlenih trenutno 95 pozitivnih na novi koronavirus, 11 zaposlenih se je že vrnilo na delo. Zaradi bolniškega staleža pa je dodatno odsotnih še 177 zaposlenih, od tega 58 s področja zdravstvene nege, le-teh pa tudi najbolj primanjkuje.



Več v Črna kronika