Ivan je kri daroval že 100 krat

Ivan Smej iz Črenšovcev je prostovoljni krvodajalec od leta 1973, ki je kri daroval že 100 krat.

Prlekija-on.net, sobota, 7. november 2020 ob 14:30
Ivan Smej

Ivan Smej

Med prostovoljne krvodajalce se je vpisal tudi Ivan Smej doma iz Črenšovcev, ki je v teh dneh za potrebe Soboške bolnišnice že 100 krat daroval življenjsko tekočino - kri za vse tiste, ki kri potrebujejo. Prostovoljni krvodajalec Ivan Smej se je prvič med prostovoljne krvodajalce vpisal daljnega leta 1973, ko je kot vojak nekdanje Jugoslovanske služil vojsko v Zenici v Bosni in Hercegovini. Tam se je med vojaki navdušil in od tistega časa se je vpisal med krvodajalce, predvsem z željo, da lahko nekomu pomaga, če le more, tudi s svojo krvjo.

Sicer pa je Ivan po srcu in duši človek velikega kova, rad priskoči vsakemu na pomoč, ki je pomoči potreben. Za vsakega najde lepo in prijazno besedo, kar je vsekakor za krvodajalca vrlina. V začetku je Ivan kri daroval kar nekaj let enkrat na leto, pozneje pa se je na odvzem krvi v soboškem oddelku za transfuzijo krvi, ki deluje v sklopu UKC Maribor, udeleževal akcij odvzema krvi trikrat letno.

Doslej je njegova kri rešila že marsikatero življenje, tako ob prometnih nesrečah in drugih neljubih dogodkih, ko življenje posameznika visi na nitki. Njegova življenjska tekočina - kri ima skupino B, na kar so vsekakor v soboški bolnišnici veseli. Doslej se je že veliko krat zgodilo, da je primanjkovalo krvi, in so poklicali Ivana, ki se je z veseljem odzval. Vedno je bil v pripravljenosti, da nekomu, ki ga ne pozna in potrebuje njegovo kri, pomaga. Ko se je udeleževal prostovoljnih krvodajalskih akcij, je vsakokrat daroval 4 dcl krvi. Doslej je torej daroval že 100 krat in to 40 litrov krvi, zato se zaveda besed, ki pravijo »Hvala zaradi vas teče življenje dalje«.

Prostovoljni krvodajalec Ivan Smej je ponosen, da je v svojem življenju daroval že 100 krat kri, pri tej humani gesti in dejanju mu je vedno stala ob strani celotna družina, žena Štefanija in otroci. Še vedno se počuti zdrav in ko je daroval kri se je po odvzemu dobro počutil, tudi s tiho mislijo in željo, ali pa bom jaz nekoč potreboval kri za svoje življenje. Vse skozi je krepil svoje zdravje in dobro počutje tudi s športom in rekreacijo, vsak dan namreč prehodi 4 kilometre, veliko tudi kolesari in občasno zapodi za žogo, saj je vnet športnik- nogometaš. Je prostovoljni krvodajalec in član Območnega združenja Rdečega križa Lendava, član medobčinskega društva invalidov Lendava, član NK Črenšovci in član nogometnega kluba veteranov Črenšovci ter član Društva starodobnikov - ljubiteljev starih koles Dimek Beltinci. V pohodništvu in rekreaciji se kar najbolje počuti, saj je že trikrat peš iz doline pod Poncami prišel na naš najvišji vrh Triglav, kar mu je največje zadovoljstvo. Kot prostovoljni krvodajalec je za 50 in 80 krat darovano kri prejel medaljo z značko.

Ko se je v teh dneh odločil, da bo daroval kri tokrat že 100 krat je bilo za njega to veliko zadovoljstvo in čast, da se je vpisal med prostovoljne krvodajalce, ki so kri darovali že 100 krat. Potem, ko so mu v soboškem oddelku za transfuzijo krvi odvzeli kri so zanj pripravili prisrčen in nepozaben dogodek, ki se bo mu bo prav gotovo vtisnil v spomin za celo življenje. Ob njem so se zbrali zaposleni pri odvzemu krvi, direktor soboške bolnišnice dr. Bojan Korošec in županja Občine Črenšovci Vera Markoja, ki so mu za to humano gesto čestitali. S strani Območnega združenja Rdečega križa Lendava je za 100-kratno darovano kri prejel posebno priznanje in praktično darilo. Nanj pa so se tudi spomnili v UKC Maribor in mu ob tej priložnosti izročili zlato plaketo.

V splošni bolnišnici Murska Sobota si prizadevajo, da bi se med krvodajalce vključilo čim več posameznikov iz Pomurja in to lepo gesto darovanja krvi posnemalo po Ivanu Smeju iz Črenšovcev.

Jože Žerdin



Več v Kultura in izobraževanje