Prvi eko hostel v Sloveniji tudi uradno odprl svoja vrata

Gre za prvi eko hostel v Sloveniji in eden izmed štirih v Evropi

Dejan Razlag, petek, 15. april 2011 ob 14:206
V petek, 15. aprila, je v Križevcih pri Ljutomeru svoja vrata uradno odprl prvi eko hostel v Sloveniji, Eko hostel »Stara pošta« YH Križevci pri Ljutomer, ki je eden izmed štirih tovrstnih hostlov v Evropi. Hostel so s slavnostnim prerezom traku skupaj odprli Igor Jurišič, predsednik Popotniškega združenja Slovenije (PZS), Branko Belec, župan občine Križevci pri Ljutomeru in zakonca Frlin, ki sta obnovila staro spomeniško stavbo in jo preuredila v hostel.

Na otvoritvi sta bila prisotna tudi Franc Jurša, poslanec Državnega zbora RS in Darko Krajnc, predsednik SMS – Stranke mladih Slovenije, nekateri ljutomerski in križevski občinski svetniki ter drugi gostje.

Med otvoritvijo in po njej je podjetje P&F na gostinski terasi obiskovalcem ponudilo pokušino svojih vin iz Jeruzalemsko-Ormoških goric, predstavitev in pokušino svojih vin je ponudil tudi Janko Magdič iz Vinarstva Magdič iz Ljutomera.

Celoten vikend od petka pa vse do nedelje 17. aprila 2011 bodo potekali dnevi odprtih vrat, kjer si bodo obiskovalci lahko pobliže ogledali prostore hostla ter poskusili tople in hladne jedi Gostilne Stara pošta ali pa zgolj posedeli na terasi in se posladkali s svežimi domačimi sladicami iz vitrine, ki jih pripravljajo prizadevne kuharice povsem brez uporabe konzervansov in kakršnihkoli drugih dodatkov.

Na dnevih odprtih vrat jim bodo predstavili tudi tehnične posebnosti enega izmed najmodernejših sistemov ogrevanja in hlajenja objekta prvega Eko Hostla v Sloveniji in centralnega prezračevanja. S temi sistemi se vsi prostori hostla in gostilne ogrevajo in hladijo skozi vse leto z minimalno porabo energije. Gre za prvi in edini turistični namestitveni objekt z gostilno, katerega ogrevanje in hlajenje ter priprava sanitarne vode ne povzroča prav nikakršnih okolju škodljivih izpustov.

Za potrebe hostla in tudi za vse naključne goste od blizu in daleč bo v sklopu hostla delovala tudi Gostilna Stara pošta s kvalitetno ponudbo predvsem prleških jedi in domačih sladic po ugodnih cenah, kot se spodobi za ponudbo hostlov po vsem svetu.

Eko Hostel, ki je v mreži Youth Hostlov Slovenije, je urejen v spomeniško zaščiteni meščanski stavbi iz zadnje četrtine 19. stoletja, ki je pred obnovo močno kazila videz centra mesta Križevci. Marijan in Brigita Frlin, iz družbe Munera, sta v objekt vložila 1,1 milijona evrov, nočitev v hostlu pa bo stala 12 evrov.

Učinkovita raba energije za segrevanje in hlajenje
Gre za edinstven primer obnove več kot 120 let stare spomeniško zaščitene stavbe v Sloveniji, v skladu z najsodobnejšimi smernicami s področja učinkovite rabe energije in zmanjšanja emisij in vplivov na okolje. Pozimi stavbo ogrevajo s sistemom talnega ogrevanja s pomočjo toplotne črpalke, ki kot vir uporablja toploto podtalnice in s sistemom stalnega centralnega prezračevanja z rekuperacijo toplote. Zaradi teh rešitev je ogrevanje stavbe zelo učinkovito z vidika porabe energije in minimalnih vplivov na okolje. V poletnih mesecih pa se celotna stavba hladi z uporabo kombinacije hlajenja in stalnega centralnega prezračevanja z izkoriščanjem naravnega hlada podtalnice. Pasivno hlajenje je najbolj ekološko sprejemljiv način hlajenja stavb, ki ne povzroča škodljivih vplivov na okolje. Sistem aktivnega hlajenja s pomočjo toplotne črpalke, ki ga uporabljajo zgolj kot pasivno hlajenje ne zadošča, je prav tako zelo ekološko sprejemljiv in energijsko učinkovit način hlajenja prostorov. Prostori se hladijo z najmanjšim možnim vložkom potrebne energije. Odpadna toplota, ki nastaja pri hlajenju prostorov se uporablja za ogrevanje sanitarne vode za potrebe prenočitvenih zmogljivosti in restavracije. Zaradi primerne klime in stalnega dotoka svežega zraka je v vseh prostorih stavbe zagotovljeno prijetno počutje skozi vse leto.

Posebnost Eko Hostla je tudi restavracija, ki so jo uredili v ohranjeni stari obokani kleti. Tako kot celotna zgradba, je tudi restavracija v kleti opremljena z najsodobnejšim sistemom stalnega centralnega prezračevanja z rekuperacijo toplote, ki skrbi za stalen dovod svežega zunanjega zraka.

V hostlu je na voljo skupaj 52 ležišč v sobah s štirimi in več ležišči. Restavracija v kleti lahko sprejme 54 gostov, na terasi pa lahko sprejmejo več kot 60 gostov. Gostom bodo v skladu z ekološko usmeritvijo hostla ponujali predvsem domače jedi iz lokalno pridelane hrane.

Za goste, ki iščejo nastanitev z možnostjo lastne priprave hrane imajo na voljo tudi tri kakovostno opremljene apartmaje velikosti od 65 – 105 m2 za 4 do največ 8 oseb v ločenih spalnicah za dve osebi. Na voljo je brezžična internetna povezava (WiFi) in veliko lastno parkirišče ter veliko parkirišč v bližini.

Eko Hostel

Več informacij o prvem Eko Hostlu YH Križevci pri Ljutomeru lahko dobite na kontaktnih naslovih: info@eko-hostel.si, po tel: 02 587 12 33, 040 477 357 ali na spletni strani www.eko-hostel.si.


Več v Gospodarstvo