Tudi v Prlekiji limone bogato obrodijo

Pri Stajnkovih citrusi vsako leto bogato obrodijo, največ sadežev so drevesa imela predlani, ko sta imeli ena 105, druga pa 120 limon. Letos imajo po okoli 50 sadežev na eni.

Prlekija-on.net, nedelja, 22. november 2020 ob 18:55
Limone, citrusi v Prlekiji

Limone, citrusi v Prlekiji

Pri Stajnkovih na Sp. Kamenščaku imajo dvajset rastlin citrusov, ki vsako leto bogato obrodijo. Gojijo različne vrste limon, pomaranč, grenivk, kot so Mano di Buddha (Budova roka), limona Meyer, Arcobal, ki je hibrid Meyerjeve limone, rdeča limona, citrus La Vallette, citrus Junus...

Štiri drevesa citrusov so stare že preko 30 let. Prve so kupili v vrtnarijah, potem pa na spomladanskem sejmu v Italiji, v Gorici. Citrusi vsako leto bogato obrodijo, največ sadežev so drevesa imela predlani, ko sta imeli ena 105, druga pa 120 limon. Letos imajo po okoli 50 sadežev na eni.

Dejan Stajnko nam je ob tem povedal tudi nekaj o samih rastlinah, ki jih imajo doma. Rastlina Budina roka izhaja iz skupine Citrus medica. Je sadno drevje, ki izvira z Azije, sorta orientalske cedre. Je skoraj brez celuloze z gosto lupino, ki sprva v zelenem stanju postane rumena, zelo dišeča. Olupek se uporablja za parfumiranje likerjev, narezan in mlet se uporablja na slanih jedeh ter za pripravo marmelad. Na Kitajskem velja za simbol, ki prinaša srečo, blaginjo, plodnost, zato ga postavijo na sredino mize in ga dajo gostom. Japonci si ga izmenjujejo na silvestrovo, velja za eno najboljših daril zahvale Budi. Arcobal pomaranča je križana med Meyerjevo limono in dvojno krvno pomarančo in ima tanko lupino.

Rdeča limonina rastlina je zelo močno drevo, zanjo je značilna živahna barva lupine, ki je lahko ognjeno rdeča ali oranžne barve. Okus je bolj pekoč kot pri navadni limoni. Ko sadje dozori, propade v treh dneh, zaradi tega rdeče limone ne najdete v trgovinah, uživajo jo po navadi samo tisti, ki skrbijo za rastlino. Sok Meyer limone predstavlja 40 do 50% sadeža, vsebuje 8% citronske kisline ter obilo vitamina C, kalija, sladkorja, kalcija in magnezija.

Pri citrusu La Vallette gre za mutacijo, ki izvira iz Malte. Narejena iz hibrida z apnom, zato imajo plodovi naraven okus brez semen. Sadeži so zaobljene rumene barve, obliko ima kot limona, okus pa bolj po limeti. Citrus Junus, Yuzu ali japonska limona, je citrus, ki je visoko cenjen zaradi svoje aromatične nagubane lupine. Je eden redkih citrusov, ki ohrani svoj kisel-trpki okus, tudi pri visokih temperaturah in toplotni obdelavi. Je izjemno dišeč in obenem zelo grenak in kisel. Uporablja se v malih količinah kot dodatek kulinariki.

Pri Stajnkovih imajo tako v teh dneh veliko doma pridelanega južnega sadja z obilico vitaminov, ki so za človeka zelo pomembni, še posebej v teh časih.



Več v Narava