Do 1200 evrov kazni pri uporabi pirotehnike v nasprotju s predpisi

Možnarji spadajo med orožja, ki ga morajo posamezniki prijaviti in imeti zanj tudi priglasitveni list

Prlekija-on.net, sreda, 20. april 2011 ob 14:204
Pokanje

Pokanje

Vsako leto se v času Velikonočnih praznikov srečuje s problematiko, ki je povezana z različnimi  napravami, ki jih posamezniki uporabljajo za pokanje. Pogosto se pri tem uporabljajo možnarje ali druga priročna sredstva. V preteklih letih je zaradi tega velikokrat prišlo tudi do hudih in lahkih telesnih poškodb. Največkrat pa se s pokanjem z acetilenom (karbidom) v nočnem času moti javni red in mir.
Poleg uporabe karbida in drugih eksplozivnih sredstev, se ob teh praznikih uporabljajo tudi pirotehnični izdelki, ki so lahko ob nestrokovni uporabi izredno nevarni.

Čeprav za uporabo karbida ni posebnih omejitev, razen v nočnem času, je potrebno ponovno opozori na pazljivost pri uporabi karbida, kar posebej velja za otroke. Po izkušnjah iz preteklosti se je namreč največ nesreč zgodilo zaradi nepazljivosti ali malomarnosti.

Na podlagi Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, ki je bil sprejet v letu 2008, je najpomembnejša novost s področja pirotehnike prepoved prodaje, posesti in uporabe pirotehničnih izdelkov, razreda 2 in 3, katerih glavni učinek je pok (predvsem so to petarde najrazličnejših oblik in moči).

Prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le od 19. do 31. decembra, uporaba teh izdelkov pa je dovoljena le od 26. decembra do 2. januarja, kar pomeni, da teh izdelkov v času med velikonočnimi prazniki ni dovoljeno uporabljati. Policisti bodo v primeru uporabe pirotehnike v nasprotju s predpisi, na podlagi 48. člena Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, dosledno izrekali globe v višini od 400 do 1200 evrov.

Posebej opozarjamo, da nepremišljena in neprevidna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto povzroči telesne poškodbe (opekline, raztrganine rok, poškodbe oči itd.), poleg tega pa moti tudi živali ter onesnažuje okolje.

Možnarji, katerih uporaba je med Velikonočnimi prazniki v posameznih delih države, pa tudi na območju Pomurja zelo pogosta, sodijo med orožje, ki ga morajo posamezniki prijaviti in imeti zanj tudi priglasitveni list. Ta orožna listina pa jim ne omogoča pravice do neoviranega nošenja, njihova uporaba pa je možna le v okviru organiziranih javnih prireditev pod pogoji, ki veljajo za izvedbo takšnih zbiranj in kot jih določi upravni organ.

Uporabo karbida in drugih plinskih zmesi za pokanje opredeljuje 11. člen Zakona o varstvu javnega reda in miru. Isti člen tudi določa, da je pokanje med Velikonočnimi prazniki dovoljeno ob pogojih, ki jih zahteva Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih.

Kdor uporablja acetilen (karbid) ali druge plinske zmesi za pokanje in s tem povzroči vznemirjenje ali občutek ogroženosti, se kaznuje z globo 134,33 evrov.

To v praksi pomeni, da policija oseb, ki bodo uporabljali acetilen (karbid) in druge plinske zmesi za pokanje v času Velikonočnih praznikov, če bodo seveda upoštevana vsa varnostna navodila, ki jih predvideva Zakon o eksplozivih, ne bo sankcionirala.

Ni pa dovoljeno pokanje v nočnem  času med 22.00 in 06.00 uro, ko se lahko s pokanjem moti mir ali počitek ljudi. V primeru takega motenja miru in počitka ljudi se kršitelj na podlagi 8. člena ZVJRM kaznuje z globo najmanj 83.46 evrov.

V Pomurju v letu 2010 policija ni obravnaval primera poškodbe, v času Velikonočnih praznikov leta 2009 pa se je v Ižakovcih pri streljanju z karbidom lažje telesno poškodoval mladoletni fant.

MILAN sreda, 20. april 2011 ob 18:01

Vuuhuu

TUNČEK četrtek, 21. april 2011 ob 16:01

Če se ostone pri karbidi in da človik ve kak je treba žjin, nega nevarnosti. Z možnari pa se naj ukvorjajo jagri ali pa zvežbani lidje.
Za pokanje pa sen, se za vüzen mora pokati, ka pa ostone karbita pa se poka žjin za 1. maj, tak je že od negda in tradicija se naj negüvle. Fse pa more biti v normalnih okvirih in bres improvizacije, zato ke glih f toten primeri pride največkrot do poškodb.

Pa prijetne svetke !

oswald četrtek, 21. april 2011 ob 21:15

Negda smo pokali celi tjeden,kurili vsega vraga pa je ni bilo problema,zej pa se je s tem malo preveč zakompliciralo.Dvakrat počiš al pa zakuriš pa že vse babe v luft skočijo zavolo stresa. Žalosten

MILAN petek, 22. april 2011 ob 08:04

Tiho točno tak zej mo fsaka kvočka možnos tka kokodoče za joj pa stoji četica policejof kera kumen čoka ka bi se za svetke vün vrgla.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Črna kronika