Vsak umrli, ki je imel v času smrti COVID-19, se šteje med umrle zaradi te bolezni

»Smrtnost v Sloveniji se zapisuje tako, da se vsak umrli, ki je imel v času smrti COVID-19, šteje med umrle zaradi te bolezni. Druge države to štejejo različno, zato so primerjave neizvedljive,« je pojasnila Logarjeva.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 7. december 2020 ob 22:52
Do danes je umrlo skupno 1.796 ljudi, ki jih štejejo kot umrle zaradi COVID-19

Do danes je umrlo skupno 1.796 ljudi, ki jih štejejo kot umrle zaradi COVID-19

Na ponedeljkovi novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana ter vladni govorec Jelko Kacin. V nedeljo je bilo opravljenih 1.751 testov, pozitivnih je bilo 480, delež je bil 27,41 odstotka, je podatke predstavil Kacin.

V nedeljo sta bila hospitalizirana 1.302 bolnika, od tega 196 na intenzivni negi. Umrlo je 52 oseb, od tega 38 v bolnišnicah in 14 v domovih. Do danes je umrlo skupno 1.796 ljudi. Iz bolnišnic je bilo odpuščenih 44 bolnikov, sprejetih pa 81.

Glede na nedeljsko število novih pozitivnih primerov izstopajo naslednje občine: Ljubljana - 45, Maribor - 42, Laško - 34, Beltinci - 15, Ivančna Gorica - 13, Krško - 15, Ptuj in Prevalje - 16, Ravne na Koroškem - 14, Sevnica - 16, Slovenj Gradec - 13.

14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev za nedeljo znaša 972. Nižjo incidenco od državnega povprečja ima trenutno pet regij: zasavska, gorenjska, obalno-kraška, osrednjeslovenska in goriška.

Trenutno imamo v Sloveniji 20.364 aktivnih primerov, torej okužb v zadnjih 14 dneh

COVID-19 stanje: Občini Ljutomer in Gornja Radgona z eno boljših epidemioloških slik v regiji


V domovih za starejše je bilo v nedeljo ozdravljenih 50 stanovalcev in 44 zaposlenih, od tega 26 zdravstvenih delavcev. Na novo okuženih stanovalcev v domovih je 65, trenutno skupno število okuženih stanovalcev je 2.712. Med zaposlenimi je na novo okuženih 17, od tega 11 med zdravstvenimi delavci, aktivno okuženih med zaposlenimi je trenutno 1078.

Logarjeva je v uvodu predstavila trenutno stanje na ljubljanski infekcijski kliniki, tam imajo 341 hospitaliziranih bolnikov na navadnih in 60 bolnikov s COVID-19 na intenzivnih oddelkih. Potrdila je, da strokovnjaki vse bolj ugotavljajo, da bi se pri prebolevnikih lahko čutile posledice bolezni tudi dalj časa, predvsem na delovanju pljuč.

Redna »hitra« testiranja vseh zaposlenih v UKC že izvajajo, tako so od petka do včeraj ugotovili skoraj 50 pozitivnih testov, vmes je bilo tudi nekaj asimptomatskih posameznikov. Imajo več testirnih mest, vsak zaposleni je testiran enkrat tedensko. Negativni rezultati hitrih testov so večinoma negativni tudi pri PCR-testiranju, nekaj pozitivnih hitrih antigenskih testov pa se na PCR-testih izkaže za lažno pozitivne.

Primerjava števila smrti med državami neizvedljiva

"Smrtnost v Sloveniji se zapisuje tako, da se vsak umrli, ki je imel v času smrti COVID-19, šteje med umrle zaradi te bolezni. Druge države to štejejo različno, zato so primerjave neizvedljive," je pojasnila Logarjeva.

"Množično testiranje s hitrimi testi tik pred prazniki oziroma v času praznikov moramo razumeti kot enega od številnih preventivnih ukrepov. Negativni test prinese olajšanje za nekaj ur, nato se virus lahko bolj razširi v telesu, zaradi česar ga lahko začnemo prenašati na druge osebe. Zato je stalno izvajanje vseh drugih preventivnih ukrepov nujno in ti ukrepi še vedno ostajajo ključni za zmanjševanje širjenja virusa," je povedala ter izjavo ginekologa Stanka Pušenjaka o negativnem vplivu cepljenja proti COVID-19 na plodnost pri 70 odstotkih žensk ocenila za nepremišljeno in nestrokovno. Predstavila je nekaj podatkov, ki so pomembni za razumevanje vpliva beljakovin na nastanek posteljice zarodka v maternici. Napovedala je novo, celovitejšo Pušenjakovo izjavo.

Kacin je potrdil, da je Mario Fafangel obvestil ministra za zdravje, da nepreklicno izstopa iz strokovne svetovalne skupine.



Več v Slovenija