Pomori čebel v Pomurju imajo večje razsežnosti

V nedavnih pomorih poginilo več kot deset odstotkov vseh pomurskih čebel

Prlekija-on.net, sobota, 23. april 2011 ob 21:024
Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, kmetijski minister Dejan Židan in glavna inšpektorica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Saša Dragar Milanovič so obiskali prizadete čebelarje v Pomurju, kjer se je v zadnjih dneh zgodilo več pomorov čebel. O pomorih je poročalo 19 pomurskih čebelarjev s tisoč panji, kar predstavlja več kot deset odstotkov vseh pomurskih čebel.

O podobnih težavah poročajo tudi iz Madžarske, v Pomurju pa je več območij, s katerih čebelarji poročajo o pomorih, območja pa so večinoma posejana z oljno ogrščico. Ti pomori navadno trajajo dan ali dva, a se tokrat nadaljujejo že več dni, zato je kmetijski minister naročil okrepljen inšpekcijski nadzor, veterinarski strokovnjaki pa bodo v prihodnjih dneh pomagali čebelarjem. Med drugim je minister odredil tudi, da se iz območij vzamejo dodatni vzorci tal in vode ter drugi vzorci, s katerimi bi lahko ugotovili, kaj je razlog za pomore. Rezultati analiz naj bi bili znani v ponedeljek. Po Nočevih besedah sta možnosti dve - ali gre za nepravilno uporabo fitofarmacevtskih sredstev ali pa za sistemsko napako.

Poostren nadzor nad uporabo fitofarmacevtskih sredstev
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v povezavi s temi pomori čebel že izdalo opozorilo vsem uporabnikom fitofarmacevtskih sredstev, da pri njihovi uporabi upoštevajo vsa opozorila in omejitve, še posebej tista o varovanju čebel. Pristojne službe ministrstva bodo izvajale tudi poostren nadzor nad uporabo teh sredstev, v Čebelarski zvezi Slovenije pa prav tako opozarjajo vse uporabnike fitofarmacevtskih sredstev, naj te uporabljajo v skladu z načeli dobre kmetijske prakse in varstva okolja. Pred načrtovano uporabo sredstev naj natančno preberejo priložena navodila, saj je na embalaži opozorilo, ali je sredstvo strupeno za čebele.

Čebelam načeloma škodijo vsi insekticidi, kar je označeno tudi na etiketah, zato uporabnike pozivajo, naj sredstva uporabljajo v najnižjih priporočenih odmerkih, naj se uporabljajo čebelam čim manj nevarni pripravki, škropi se naj v večernih urah ali ponoči, ko so čebele že v panjih, pred škropljenjem pa naj pokosijo tudi podrast v sadovnjaku ali vinogradu.


Več v Črna kronika

Policija

V naselju vozil s hitrostjo 113 km/h

ponedeljek, 22. april 2024 ob 14:25