Svinjsko kožo odvrgli kar v naravo

Zimski čas je čas kolin. Od kolin pa največkrat ostane doma odvečna neuporabna svinjska koža...

Prlekija-on.net, nedelja, 20. december 2020 ob 14:05
Svinjska koža v naravi

Svinjska koža v naravi

Prišel je zimski čas in z njim tudi čas kolin. Od kolin pa največkrat ostane doma odvečna neuporabna svinjska koža. Nekateri mesarji pri kolinah kožo oderejo in jo pustijo gospodarju in gospodinji, ta pa potem ne vesta kaj bi z njo počela in se pač odločita, da jo odpeljeta v naravo ali v bližnji gozd. Svojčas so ljudje svinjske in druge kože prodajali podjetjem, ki so iz njih pridelovali različne izdelke. Torej je bil krog sklenjen in tako je v tistem času pred desetletji ostala narava čista in kmet je tudi dobil nekaj denarja za prodano kožo. Ker pa so se časi spremenili in je vse manj domačih kolin, povpraševanja po svinjskih kožah ni več, kot je bilo pred leti, se ljudje pač odločijo po svoje. Svinjske in druge kože pa danes odvaža na zbirno mesto za kadavre Nacionalni veterinarski inštitut enota Murska Sobota, le poklicati jih je potrebno.

Neprimerno početje se je zgodilo od sobote 19. do nedelje, 20. decembra, ko so verjetno kje potekale domače koline na eni izmed domačij v Lipi ali njeni okolici. Kako se znebiti odvečne svinjske kože sta se verjetno spraševala gospodar in gospodinja. Omislila in ubrala sta nečedno dejanje, svinjsko kožo sta dala v plastično vrečo in tebi nič meni nič odpeljala v naravo ter jo odvrgla kar na javno mesto in sicer ob poljsko pot od Športno rekreacijskega centra v Lipi proti gozdu Rakitje proti Odrancem.

Kot smo opazili in so nas že opozorili sprehajalci, kolesarji in domačini, svinjska koža zaudarja in kazi urejenost vasi. Vas Lipa spada v občino Beltinci in tam deluje medobčinski inšpektorat občin Beltinci, Velika Polana, Odranci in Turnišče, kateri je nad takih početjem zgrožen, kajti občina Beltinci ima dobro poskrbljeno za odvoz vseh vrst odpadkov. Ker smo v času največje epidemije covid-19 se vaščani vasi Lipa sprašujejo, ali še eni vedno nimajo čuta do zdravja.

Jože Žerdin



Več v Črna kronika