Koga (bo)ste pa vi »našeškali«? Danes je tepežni dan!

V društvu Krdebač se skozi celo leto trudijo ohraniti stare običaje in k temu pritegniti mlajše ter starejše rodove.

Aleksandra Papež, ponedeljek, 28. december 2020 ob 14:39
Stojnica s Krdebači, pred leti, foto: arhiv društva

Stojnica s Krdebači, pred leti, foto: arhiv društva

»Zdravi bod`te, friški bod`te!« in podobno je 28. decembra odmevalo po naših vaseh že v zgodnjem jutru. Se še spomnite obeleževanja tepežnega dne, tepežnice oz. »pametve«?

Člani društva Krdebač se še kako dobro spomnijo prej omenjenega običaja, ki se ga trudijo ohranjati v svoji bližnji in daljni okolici. V ta namen vsako leto dolge decembrske popoldneve izkoristijo za pletenje »krdebač«.

»Krdebač«, »kardebač« ali »korobač« je celota sestavljena iz osmih vrbovih šib. Uporabljala se je na tepežni dan ali pametvo, 28. decembra, ko so se otroci s »krdebači« v rokah odpravili od hiše do hiše, s »krdebači« potrepljali odrasle, gospodarja ali gospodinjo, po zadnji plati ter govorili: »Pametva, pametva! Zdravi bod`te, friški bod`te!«, »Celo leto k meši hod`te!«, »Zelje jejte, ne meso.«, »Vino pijte, ne vodo.« in podobno.

Običajno so člani organizirali dogodek, na katerem so skupaj z udeleženci dogodka pletli »krdebače«. Letos to žal ni bilo mogoče, zato so jih člani pletli individualno. Vsako leto pa spletejo okoli 150 »krdebač« s pomočjo katerih zberejo prostovoljne prispevke, katere namenijo pomoči potrebnim v domači okolici ali drugje in tudi letos je bilo tako. Omogočili so naročilo in brezstični prevzem »krdebač«.

V društvu Krdebač se skozi celo leto trudijo ohraniti stare običaje in k temu pritegniti mlajše ter starejše rodove.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje