Ročna izdelava opeke (cigla)

Prvi cigli se že sušijo

Branko Košti, sreda, 27. april 2011 ob 18:023
Ročna izdelava opeke

Ročna izdelava opeke

27. april, Dan upora proti okupatorju, so pri Mali Nedelji praznovali delovno. Praznovanje so namreč popestrili s prikazom izdelave opeke na način, kot so to delali pred drugo svetovno vojno in še po njej, torej ročno, vsako opeko posebej. Pri Žnidaričevih v Kuršincih je še ohranjeno orodje za izdelavo opeke, saj je bil oče sedanjega gospodarja znan izdelovalec opeke, ki je svoje znanje in izkušnje prenesel na sina Silva. In prav Silvo Žnidarič je pobudnik in glavna gonilna sila projekta, ki ga v teh dneh izvaja Turistično društvo Mala Nedelja-Radoslavci.

Za izdelavo dobre opeke je najpomembnejša kvalitetna surovina, to je glina. Le to je, v dobršni meri že predelano, podarila opekarna Tondach iz Borec. Nadalje je zelo pomembno, da je glina dobro obdelana, zato jo je potrebno namočiti z vodo in dobro pregnesti (zmesiti). To se dela s teptanjem v jami, izkopani v zemljo. Nekoč so teptali ponavadi bosi, sedaj pa v gumijastih škornjih. Tako pripravljeno zmes je treba z leseno samokolnico pripeljati na delovno mizo, kjer jo mojster še malo zgnete, nato pa z njo napolni modele, katere je treba predhodno posuti s finim peskom, da se jih glina preveč ne prime. Pomočniki nato izpraznijo modele na mestu, kjer se opeka suši do zlaganja v kopico.

Prvi dan je bilo izdelanih nekaj sto opek, nato so zaradi dežja morali delo prekiniti. Nadaljevali bodo jutri in v naslednjih dneh, saj želijo izdelati okrog pet tisoč kosov, toliko je namreč potrebno, da jo bodo za žganje lahko zložili na "dve luknji".

Vse, ki vas navdušuje ohranjanje starih običajev in etnološke dediščine, vabimo, da si v predprazničnih dneh ob gasilskem domu pri Mali Nedelji ogledate zanimiv prikaz življenja in dela naših prednikov.


Več v Kultura in izobraževanje