V sredo bo znana Inženirka leta 2020, za kar se potegujeta tudi dve kandidatki iz Prlekije

Med letošnje nominiranke za Inženirko leta 2020 sta uvrščeni tudi Elizabeta Škrget iz Veržeja, raziskovalka in razvijalka receptur v podjetju Lek Veterina d.o.o. in Monika Koroša iz Križevcev pri Ljutomeru, samostojna tehnologinja v podjetju Krka, d. d.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 4. januar 2021 ob 19:37
Elizabeta Škrget in Monika Koroša

Elizabeta Škrget in Monika Koroša

Sredi novembra so predstavili 10 nominirank za Inženirko leta 2020, ki predstavljajo največji potencial, da so s svojim delom in osebnostjo lahko zgled in navdih mlajšim generacijam deklet. Tokratni izbor je rekorden, saj je na razpis prispelo kar 53 prijav. Skupno so tako v treh letih izbora v register skupnosti slovenskih inženirk vpisali že 103 izjemne posameznice. Inženirka leta 2020 bo znana na slavnostni prireditvi 6. januarja 2021 ob 18. uri, ki si jo boste lahko v živo ogledali v priloženem videu.

V središču tretjega slovenskega izbora Inženirka leta niso inženirski dosežki posameznic, temveč njihov potencial, da so kot inženirke zgled in navdih mlajšim generacijam deklet. Namen izbora je čim širša in učinkovita družbena promocija inženirk, med katerimi ena prejme priznanje Inženirka leta. Tudi tokratno glavno merilo izbora nominirank je bila raznolikost: glede na izobrazbo, starost, organizacijo oz. zaposlovalca, področje dela, dosedanjo pojavnost in poklicno usmeritev. Po tem merilu odkrivajo potencial pestre izbire poklicne poti, ki jo omogoča inženirski poklic, in kaj vse lahko inženirke na svoji poklicni poti dosežejo.

Med letošnje nominiranke za Inženirko leta 2020 sta uvrščeni tudi Elizabeta Škrget iz Veržeja, raziskovalka in razvijalka receptur v podjetju Lek Veterina d.o.o. in Monika Koroša iz Križevcev pri Ljutomeru, samostojna tehnologinja v podjetju Krka, d. d.

Kandidatke so se ob koncu leta 2020 predstavile tudi v videu zgodbah, kar si lahko ogledate spodaj.

Elizabeta Škrget

Elizabeta Škrget je raziskovalka in razvijalka receptur v podjetju Lek Veterina, kjer stalno išče rešitve za izboljšanje obstoječih produktov in razvoj novih inovativnih proizvodov, ki temeljijo na surovinah naravnega izvora ter so plod doma­čih raziskav. Sodelovala je pri razvoju treh krmnih mešanic, ki so zaščitene s patentom in tudi kot blagovna znamka. Vsakodnevne izzive rešuje inovativno, z 'odprto glavo' in z razmišljanjem izven okvirov. Kot sama pravi, le tako prideš do novega znanja in novih izkušenj za nadaljnjo pot.

Elizabeta Škrget
Elizabeta Škrget, foto: Andrej Križ

Elizabeta meni, da so ženske v inženirstvu nujno potrebne: »Prinašamo nov pogled na tehnologijo. Ko je treba najti rešitev za izzive, ženske najdemo drugačen način za rešitev situacije.«. Vseeno meni, da potrebujemo oba svetova - moškega in ženskega, če hočemo najboljše.

Monika Koroša

Monika Koroša je magistrica inženirka kemijske tehnike. Po koncu študija se je odločila dokazovati v farmacevtski industriji. Danes deluje kot samostojna tehnologinja v podjetju Krka, in sicer na področju razvoja in proizvodnje aktivnih učinko­vin. Aktivno sodeluje pri razvoju učinkovine ter spremlja delo in ozadje analitske podpore. Prav tako skrbi za prenos znanj v podjetju, saj je del izobraževalne ekipe, ki izobražuje nove kadre.

Monika Koroša
Monika Koroša, foto: Andrej Križ

Monika o svojem poklicu nikoli ni razmišljala kot o moškem poklicu: »Videla sem ga kot izziv na področju, ki me zelo veseli.«. Meni, da se mora vsak dober inženir zavedati svojih prednosti in slabosti: »Če imaš veselje do svojega poklica, si motiviran, in če imaš okrog sebe ekipo, ki ga te spodbuja, boš dober pri svojem delu.«.

Ostale nominiranke so Branka Viltužnik, vodja raziskav in inovacij v podjetju Plastika Skaza d.o.o., Jasna Hengović, razvijalka programske opreme v podjetju Cosylab d.d., Katja Smolič, skrbnica tehnične dokumentacije v podjetju Iskra Pio d.o.o., Lea Pilić, tehnolog robotik v podjetju LTH Castings d.o.o., Patricija Krt, tehnologinja za inovacije in kakovost v podjetju Pivovarna Laško Union d.o.o., Sara Fink, koordinatorka e-mobilnosti v podjetju PORSCHE SLOVENIJA, d.o.o., Saša Vrhovec Hartman, daktiloskopinja na Nacionalnem forenzičnem laboratoriju na Ministrstvu za notranje zadeve in Špela Bolka, vodja tehnologije v podjetju Hidria d.o.o.

Po izboru komisije bo inženirka leta postala ena od letošnjih 10 nominirank, inženirk, ki med drugim varijo pivo, kreirajo e-mobilnost in spravljajo zločince za zapahe. Poleg desetih nominirank bodo udeležence dogodka nagovorili: Medeja Lončar, direktorica Siemens Slovenija in predsednica uprave Siemens Hrvaška, pobudnica izbora Inženirka leta, Darko Švetak, glavni in odgovorni urednik revije IRT3000, soorganizator izbora in Aida Kamišalić Latifić, Inženirka leta 2019.



Več v Gospodarstvo