Po mnenju Kacina gre tokrat razloge za porast okužb iskati na podeželju

»Na podeželju se maske nosijo bistveno manj kot pa v urbanih središčih in zato se tam seveda, kar sedaj potrjujejo tudi hitri testi, pojavlja bistveno, bistveno več okužb«, pravi Kacin.

Prlekija-on.net, sreda, 6. januar 2021 ob 16:19
Jelko Kacin, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Jelko Kacin, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Vladni govorec Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 opozoril, da številke, ki govorijo o epidemioloških razmerah v posameznih statističnih regijah, niso najboljše. "V Posavju je 14-dnevna incidenca okuženih na sto tisoč prebivalcev po zadnjih podatkih, ki sem jih videl, 2.104, kar je sto okuženih več, kot jih je imela Gorenjska v najslabšem primeru," je ob tem povedal Kacin ter na vprašanje glede sproščanja ukrepov in poskoka okužb podal svoje mnenje.

Ob tem je povedal, da prevladuje ocena, da trgovine zagotovo niso vplivale na tako velik porast okužb, "kajti v trgovinah ljudje vendarle nosijo maske, skrbijo za razdaljo, trgovci skrbijo za to, da se ne bi njim zgodilo kaj slabega. Problem je druženje, zasebno druženje, prijateljevanje in to traja že kar nekaj časa. To se nam vleče od 1. novembra, takrat, ko so se začele zgodbe s pripravami na martinovanje. Dva vikenda so bile zidanice polne in še vedno se zidanice dajejo v najem. Ljudje se držijo čez teden, potem pa konec tedna v zidanicah nadoknadijo vse in potem imamo izbruhe s časovnim zamikom," je ob tem povedal Kacin.

V torek in sredo je v Ljutomeru potekalo brezplačno testiranje

V torek zabeležili večji porast v ljutomerski občini. Pozitivnih je bilo 44 testov.


"Potem so sledile koline in nobene druge možne razlage ni, kot da gre za osebno druženje, takrat, ko ljudje mask ne uporabljajo. Predvsem pa se Slovenija, oprostite, to kar bom sedaj rekel, bom rekel prvič, deli na urbano Slovenijo in na podeželsko Slovenijo. In na podeželju se maske nosijo bistveno manj kot pa v urbanih središčih in zato se tam seveda, kar sedaj potrjujejo tudi hitri testi, pojavlja bistveno, bistveno več okužb. Imamo občine z zelo majhnim številom prebivalstva, praviloma na podeželju, kjer imamo ogromen delež okužb in to se nam kaže vsak dan vedno znova. Vlada bo ocenila epidemiološko situacijo in na podlagi tega tudi sprejela odločitve o tem kaj je mogoče sproščati in kaj ne," je še povedal Kacin.

Kacin: Problem so druženja, prijateljevanja, zidanice se še vedno dajejo v najem

"Predvsem pa se Slovenija, oprostite, to, kar bom zdaj rekel, bom rekel prvič; deli na urbano Slovenijo in podeželsko Slovenijo. In na podeželju se maske nosijo bistveno manj kot v urbanih središčih," je poudaril vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. www.rtvslo.si/zdravje/novi-koronavirus/kacin-problem-so-druzenja-prijateljevanja-zidanice-se-se-vedno-dajejo-v-najem/548025

Objavil/a RTVSLO.si dne Sreda, 06. januar 2021
Janez Janša, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Janša: Skoraj zagotovo 11. januarja vstopa v šole še ne bo




Več v Slovenija