Židan pričakuje pojasnilo direktorja NIJZ, kako bi naj revščina vplivala na stopnjo umrljivosti zaradi COVID-19

Direktor NIJZ Milan Krek je dejal: »Žal tudi tu velja staro pravilo v javnem zdravju, da so tam, kjer je revščina in je manj možnosti razvoja, tudi smrti bolj pogoste. Tudi predčasne smrti. Tako je tudi tukaj. Pomurska regija je ena najmanj razvitih in ima tudi največjo gostoto umrlih«.

Prlekija-on.net, torek, 12. januar 2021 ob 14:072
Umrljivost zaradi covida-19 je med najvišjimi v pomurski regiji

Umrljivost zaradi covida-19 je med najvišjimi v pomurski regiji

Poslanec SD-ja, mag. Dejan Židan, je na Vlado Republike Slovenije naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z novinarsko konferenco Vlade in izjavo direktorja NIJZ, kjer je direktor med drugim izjavil: "Žal tudi tu velja staro pravilo v javnem zdravju, da so tam, kjer je revščina in je manj možnosti razvoja, tudi smrti bolj pogoste. Tudi predčasne smrti. Tako je tudi tukaj. Pomurska regija je ena najmanj razvitih in ima tudi največjo gostoto umrlih".

Celotno poslansko vprašanje objavljamo spodaj.

Besedilo poslanskega vprašanja

Na uradni novinarski konferenci Vlade, ki je bila 11. 1. 2021, je direktor NIJZ Milan Krek dejal: "Žal tudi tu velja staro pravilo v javnem zdravju, da so tam, kjer je revščina in je manj možnosti razvoja, tudi smrti bolj pogoste. Tudi predčasne smrti. Tako je tudi tukaj. Pomurska regija je ena najmanj razvitih in ima tudi največjo gostoto umrlih".
Besede direktorja NIJZ v javnosti niso bile dobro sprejete, rečemo lahko, da so bile tudi žaljive in neutemeljene. Je že res, da lahko naredimo določene primerjave in povezave med zdravjem in načinom življenja ter statusom posameznika, a nikakor tega ne moremo narediti pri nalezljivih boleznih, kot je bolezen Covid-19.
Iz besed gospoda Kreka lahko kdo sklepa, da se ljudje, ki prihajajo iz finančno šibkejših oz. po njegovih besedah revnih regijah, ne držijo ukrepov in jih ne upoštevajo, in da so le ti deležni slabše zdravstvene oskrbe, temu pa posledično sledi višja umrljivost. Iskreno upam, da pri nas nimamo in ne bomo imeli zdravstvenega sistema kot ga poznajo v Ameriki, kjer je kvaliteta zdravstvene storitve odvisna izključno od finančne moči posameznika. Prav tako ne verjamem, da se posameznice in posamezniki, ki po besedah gospoda Kreka, ki prihajajo iz revnejših delov Slovenije bolj množično odpravljajo na bolj turistične in druge destinacije ali da zaradi svojega finančnega položaja manj upoštevajo preventivne ukrepe.

Zanima me sledeče:
- Ali direktor NIJZ kot eden izmed uradnih govorcev na vaši novinarski konferenci in Vlada menite, da je spoštovanje oz. nespoštovanje ukrepov povezano s finančnim statusom posameznic in posameznikov?
- Prosim da mi razložite, kako je po vašem mnenju povezana umrljivost zaradi bolezni Covid-19 s šibkejšim finančnim statusom ljudi v Sloveniji oziroma kako po vašem mnenju revščina vpliva na stopnjo umrljivosti zaradi omenjene bolezni?



Več v Slovenija