Na nočnem nebu smo lahko opazovali redek pojav

Gre za optični pojav, ko se visoko v atmosferi tvorijo oblaki cirusi ali cirostratusi, ki vsebujejo na milijone šest stranskih ledenih kristalov. Ti kristali lomijo in odbijajo svetlobo, okoli lune pa nastane obroč.

Prlekija-on.net, sreda, 27. januar 2021 ob 16:57
Lunin halo

Lunin halo

V začetku tega tedna smo na našem večernem nebu lahko opazovali dokaj redek pojav, ki ga imenujemo Lunin halo. Gre za optični pojav, ki je poznan tudi kot Lunin obroč, zimski halo ali 22-stopinjski halo, pojavi pa se, ko se visoko v atmosferi tvorijo oblaki cirusi ali cirostratusi. Ti oblaki so zelo hladni - ne glede na to, kako toplo je okoliško podnebje - in vsebujejo na milijone šest stranskih ledenih kristalov. Ti ledeni kristali lomijo in odbijajo svetlobo, in če gledate luno pod določenim kotom, se bo to pokazalo kot obroč ali halo s polmerom približno 22 stopinj okoli lune. Obroč je lahko tudi v mavričnih barvah.

Pojav se pojavlja tudi okoli sonca, kar vidimo pogosteje, saj sveti precej močneje in je pojav bolj izrazit in tudi lažje viden, pri luni pa ga opazimo redkeje, tudi zato, ker smo ponoči manj zunaj in ga redkeje ugledamo.

Pojav bi zaradi trenutnih vremenskih razmer, lahko bil viden tudi še v naslednjih dneh.

Spodaj je nekaj fotografij, ki so bile posnete z mobilnim telefonom v ponedeljek nad Mariborom in v torek nad Ljutomerom. 



Več v Narava