Oba pogoja za oranžno fazo izpolnjena

Sedem dnevno povprečno število okužb po danes objavljenih podatkih NIJZ znaša 842, število oseb, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo zaradi COVID-19 pa znaša 945.

Prlekija-on.net, torek, 9. februar 2021 ob 11:32
Stanje na današnji dan

Stanje na današnji dan

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 v torek sodelujejo državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje mag. Marija Magajne, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, mag. Tjaša Žohar Čretnik, pediater prof. dr. Tadej Avčin iz Pediatrične klinike UKC Ljubljana in prof. dr. Mojca Juriševič iz Oddelka za temeljni pedagoški študij Pedagoške fakultete v Ljubljani.

V ponedeljek je bilo opravljenih 1.493 PCR testiranj, pozitivni so bili 204. Opravljenih je bilo tudi 9.760 hitrih antigenskih testov, pozitivnih jih je bilo 153. Delež pozitivnih hitrih testov je znašal 1,6 %.

Potrjeni primeri po občinah v zadnjih 7 dneh

COVID-19 stanje: Bližamo se oranžni fazi


Skupaj je bilo včeraj v bolnišnice sprejetih 58 pacientov, 41 pa jih je bilo iz bolnišnic odpuščenih. Sicer pa je bilo skupaj v soboto, nedeljo in včeraj v bolnišnice sprejetih 149 pacientov, skupaj pa so bili čez praznični vikend odpuščeni 103 pacienti. Bolnišnično oskrbo potrebuje 945 COVID pacientov. Na intenzivni negi se trenutno zdravi 162 pacientov.

Oba kazalnika pod 1000

Sedem dnevno povprečno število okužb po danes objavljenih podatkih NIJZ znaša 842, število oseb, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo zaradi COVID-19 pa znaša 945. Zaenkrat še država ostaja v rdeči fazi, Vlada pa se bo kot običajno na jutrišnji seji seznanila z aktualnimi epidemiološkimi razmerami in s trendi ter na podlagi tega sprejela nadaljnje odločitve.

Magajne: Hitro testiranje pripomoglo k umirjanju epidemije

Marija Magajne je povedala, da hitri testi iz populacije najhitreje izločijo okužene posameznike. "To testiranje je pripomoglo k umirjanju epidemije. Vsak pozitiven, ki ga je zaznal hitri test se je izoliral in virusa ni širil naprej." Pojasnila je, da hitri testi niso enako zanesljivi kot PCR testi. Hitro testiranje izvajajo po večini držav EU. Različne države jih uporabljajo za različne namene. "Ko smo v Sloveniji uvedli hitre teste so bili pripravljeni tudi algoritmi ukrepanja tistim, ki teste izvajajo. V njem piše, da je v primeru nizke pojavnosti virusa v populaciji, za potrjevanje pozitivnih hitrih testov potreben še dodaten PCR test."



Več v Slovenija