Darko Kukovec se najbolje počuti na ribolovu ob Gajševskem jezeru

Na Gajševskem jezeru največkrat lovi krape, ki jih lovi z različnimi vabami. V zimskem ulovu je ujel 15 kg krapa luskarja.

Prlekija-on.net, sreda, 10. februar 2021 ob 08:43
Darko Kukovec in njegov ulov

Darko Kukovec in njegov ulov

V mestu Gornja Radgona živi Darko Kukovec, ki je član Ribiške družine Ljutomer. Kot dolgoletni ribič se najraje poda na ulov rib na Gajševsko jezero, kjer se dobro počuti in kjer najde čas in sprostitev za svoj konjiček - ribolov. Jezero ali akumulacija Gajševci se razprostira od vasi Gajševci, kjer je pritok reke Ščavnice do vasi Grabe, kjer je zapornica in se ponovno nadaljuje Ščavnica, severno od jezera je vas Logarovci, južno pa Radoslavci in Branoslavci.

Na Gajševskem jezeru največkrat lovi krape, ki jih lovi z različnimi vabami. Kot pravi Darko, ga je za ribolov navdušil dedek. Še sam ne ve, kako je do tega prišlo, saj ni bil ribič. Bližina reke Ščavnice mu je verjetno dala idejo, da počneta nekaj skupaj. To popolno naključje je v njem vzbudilo neverjetno strast do ribolova, katero goji še danes.

V začetku je po reki Ščavnici plodil klene, leta 1998 pa je na svoji domači vodi v Negovskem jezeru na lastne oči videl ribiča kako je na boilo ujel krapa. V trenutku je bil zaljubljen v ribolov. Še istega leta je očeta "zagnjavil", da mu kupijo nov ribolovni komplet in kilogram jagodnih boilijev znamke Top Secret, ki je za tisti čas stala ogromno, 2500 sit. Vse do danes pa njegova strast do krapolova ni ugasnila, težko opiše, vendar ko ni z družino ali v službi, so njegove misli samo na ribolov, no tudi v službi mu misel večkrat odtava za vodo.

Tokrat se je odločil za ribolov na Gajševskem jezeru, ki je zaradi večjega števila krapov in relativne plitvine, kot nalašč za zimske podvige. Taktiko je moral prilagoditi razmeram, zato se je odločil, da bo uporabljal svoja ''skrivna orožja'' za ta letni čas. Mleko v prahu, kosmiče, mlečno koruzo in boile, brez katerih si lova na krapa skoraj ne more predstavljati. Sicer boiliji niso tako atraktivna vaba kot ostale v zimskem času, a pomagajo predvsem pri selekciji krapov od ostali vrst rib. Njegova ''mešanica'' privabi ribo na krmišče, boila pa poskrbi, da na krmišču ostane le krap. Razen boilijev so njegovo mešanico sestavljale stvari, katere se relativno poceni dobijo v vsaki trgovini.

Tokrat je uporabil okus Squid&plum, ki na police trgovin prihaja letos. Boila je sestavljena iz zelo topnih sestavin, kar mu je dalo prednost v hladnejši vodi. Krapov metabolizem namreč ne deluje enako skozi celo leto, zato je ključnega pomena prava izbira hrane in vab za uspešen ribolov. Tako se je v teh zimskih dneh odpravil z ribiško palico na ulov krapov na Gajševsko jezero, kjer je ulovil 15 kg krapa luskarja, nam je povedal v razgovoru ribič Darko Kukovec.

Jože Žerdin



Več v Narava