Sodelovanje MC Prlekije s slovenskimi raziskovalci v tujini

Mladinska delavca Andrej Lesjak in Marjana Plohl iz Mladinskega centra Prlekije-združenja NVO, socialnega podjetja, sta se udeležila 5. Simpozija slovenskih raziskovalcev v tujini, ki je potekal na daljavo

Prlekija-on.net, ponedeljek, 15. februar 2021 ob 15:46
Sodelovanje MCP s slovenskimi raziskovalci v tujini

Sodelovanje MCP s slovenskimi raziskovalci v tujini

Pred kratkim sta se profesionalna mladinska delavca Andrej Lesjak in Marjana Plohl iz Mladinskega centra Prlekije-združenja NVO, socialnega podjetja udeležila 5. Simpozija slovenskih raziskovalcev v tujini, ki je potekal na daljavo z uporabo sodobne informacijsko komunikacijske tehnologije in aplikacije "zoom". Ponovno se je potrdila odlična strategija samega MCP-ja, ki si je izbojeval z jasno vizijo delovanja že pred leti prvi v Pomurju status Regionalnega pomurskega multimedijskega in kulturnega centra ter uspel na javnem razpisu takratnega Ministrstva za informacijsko družbo ter Ministrstva za kulturo.

Tako se je javno dostopna e-točka, sprva locirana na Grossmannovi 3 v centru Ljutomera in pozneje na Spodnjem Kamenščaku 23 nadgradila v vsebinsko-programskem in tehničnem smislu v RPMMC ter bila med soustanoviteljicami M3C - krovne organizacije slovenskih multimedijsko-kulturnih centrov. Organizator tokratnega simpozija slovenskih raziskovalcev v tujini je bila nevladna organizacija VTIS, ki je formirana kot društvo ter predstavlja v tujini izobražene in na področju raziskovanja delujoče Slovence.

Simpozij je vseboval pet tematskih panelov odgovorne tehnologije, astronomija, intermedijska umetnost, kulturna dediščina in razvojna inovacijska strategija Slovenije (RISS) 2030 in internacionalizacija, mikrobiologija ter infekcijske bolezni. Na vsakem panelu so bili trije govorci, to so bili slovenski profesorji oziroma raziskovalci v tujini, ki delujejo na različnih univerzah po svetu in v Sloveniji. Predstavili so svoje raziskovalno delo v okviru simpozija pa je potekala tudi okrogla miza na temo sobivanje slovenskega in angleškega jezika v slovenskem akademskem prostoru ter predstavitev štipendij ASEF in priložnosti namenjene slovenskim raziskovalcev v tujini.

Prleška udeleženca iz MCP sta bila zelo navdušena nad samo izvedbo in pridobljenimi bogatimi izvajanji, še posebej nad podano razlago astronomije, ker je bilo privlačno in poučno ter zanimivo prikazano, pa tudi zato, ker sta pridobila precej novih pogledov na obravnavanem področju ter jih bosta tako v prihodnje preko izvajanja tukajšnjih delavnic tudi delila.

Tekst: Miha Selič, mladinski delavec, koordinator
Foto: Andrej Lesjak, Marjana Plohl.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje