V Pokrajinskem muzeju Ptuj-Ormož predstavili pametna očala

V projektu Living Castles oblikujejo skupno blagovno znamko zveze gradov in dvorcev, ki bo pripomogla k boljši prepoznavnosti in promociji, z željo da se le-ti doma in v tujini predstavljajo kot skupen čezmejni turistični produkt.

Prlekija-on.net, sreda, 17. februar 2021 ob 10:36
Pametna očala

Pametna očala

Projekt Living Castles, Mreža »živih« gradov kot oblika trajnostnega turizma za ohranjanje in promocijo kulturne dediščine, se izvaja v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Hrvaška ter je sofinanciran s strani Evropske unije in Evropskega sklada za regionalni razvoj. Z izvajanjem projekta so pričeli 1. oktobra 2018 in bo trajal do 30. septembra 2021. V projektu sodeluje 8 partnerjev: Medžimursko veleučilišče v Čakovcu kot vodilni partner in projektni partnerji Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan, Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj, Razvojna agencija Savinjske regije d. o. o., Mestni muzej Varaždin, Muzej Medžimurja Čakovec, Muzeji Hrvaškega Zagorja in Proteus d. o. o.

V projektu oblikujejo skupno blagovno znamko zveze gradov in dvorcev, ki bo pripomogla k boljši prepoznavnosti in promociji, z željo da se le-ti doma in v tujini predstavljajo kot skupen čezmejni turistični produkt. Vključeni so naslednji gradovi in dvorci: Ptujski grad, dvorec Rakičan, Celjski grad, Stari grad Varaždin, Grad Čakovec, Grad Veliki Tabor in Dvorec Oršić v Gornji Stubici.

Vojak Living Castles

Aktivnosti v projektu bodo pripomogle k večji obiskanosti teh gradov in ohranjanju naše kulturne dediščine. Izvaja se skupna promocija gradov ter tematskih dogodkov, ki bodo popestrili stalno ponudbo. Posebno pozornost projekt namenja iskanju rešitev, kako s sodobno IKT opremo obogatiti ponudbo in obiskovalcem nuditi boljšo doživljajsko izkušnjo. ZRS Bistra Ptuj je v okviru projekta nabavila pametna očala z razširjeno resničnostjo, ki bodo na voljo obiskovalcem Ptujskega gradu. Obiskovalci, ki si bodo nadeli pametna očala Epson bodo pred seboj zagledali hologram na lokaciji, ki bo prikazoval vojaka. Vojaka bo potrebno pravilno obleči in opremiti s pravilnim orožjem. Očala bodo na razpolago v stari slavnostni dvorani romanskega palacija, kjer je na ogled zbirka orožja nacionalnega pomena. Aplikacija je pripravljena v slovenskem in angleškem jeziku.

Direktor podjetja CtrlAlt d.o.o., Nadav Sagir, je prestavil tehnologijo VR aplikacij in možnosti uporabe te tehnologije za ohranjanje in predstavljanje kulturne dediščine.

Prav tako se je novinarski konferenci priključil predstavnik podjetja Epson Marc-Antoine Godfroid, ki je predstavil tehnologijo oziroma ekosistem, ki sloni na tehnologiji očal Moverio Smart Glasses, katere novosti prinašajo in kako se lahko uporabljajo za namene predstavitve kulturne dediščine.

Brošura Living Castles

Po besedah direktorja Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož dr. Aleksandra Lorenčiča so veseli sodelovanja v projektu in še bolj nove pridobitve. "Ptujski grad bo s pametnimi očali z razširjeno resničnostjo pridobil dodatno ponudbo, ki bo zanimiva tako za mlade kot starejše obiskovalce. Nove tehnologije so pri prikazovanju kulturne dediščine dobrodošle in so dodana vrednost, na nek način tudi nuja v trenutku časa. Napredek tehnike ter uporaba informatike je tudi muzejskemu delu razširilo možnosti oziroma zmožnosti in spremenilo vlogo ter pomen muzejskega dela. Na vseh področjih muzejskega delovanja, še posebej pa na področju digitalizacije. S pomočjo digitalizacije bo tudi kulturna dediščina obogatena, zanimivejša in še bolj dostopna vsem obiskovalcem. Poudariti pa je potrebno, da bodo očala v rabi, ko bodo razmere in ukrepi povezani z novim virusom to dopuščale. Veselim se nadaljnjega sodelovanje, partnerstva in novih pridobitev".

Projekt LIVING CASTLES - INTERREG SLO-HR - PAMETNA OČALA - PTUJSKI GRAD

LIVING CASTLES, Interreg SLO - HR - PAMETNA OČALA - PTUJSKI GRAD

Objavil/a ZRS Bistra Ptuj dne Četrtek, 04. februar 2021


Več v Gospodarstvo