S 1. marcem nove energijske nalepke

Razred A bo sprva prazen, da bo pustil prostor za tehnološki razvoj v prihodnosti.

Prlekija-on.net, sobota, 27. februar 2021 ob 09:08
Energijska nalepka

Energijska nalepka

Tržni inšpektorat Republike Slovenije sporoča, da bo od 1. marca 2021 dalje na prodajnem mestu obvezno označevanje z novo energijsko nalepko za naslednje proizvode: hladilniki (vključno z vinskimi vitrinami), pomivalni stroji, pralni in pralno sušilni stroji in zasloni (televizorji in računalniški monitorji).

Z razvojem vedno bolj energetsko učinkovitih izdelkov je velika večina izdelkov na obstoječih nalepkah sodila v najvišje energijske razrede (A +, A ++ in A +++). Zaradi lažje primerjave se uvajajo nove nalepke z lestvico razredov od A do G in višjimi zahtevami. Razred A bo tako sprva prazen, da bo pustil prostor za tehnološki razvoj v prihodnosti. Nove prevrednotene energijske nalepke vključujejo tudi QR kodo s povezavo do javnih informacij o izdelku.

S 1. marcem 2021 se uveljavijo uredbe, ki določajo obvezno označevanje na prodajnem mestu z novo prevrednoteno nalepko za naslednje proizvode: hladilniki (vključno z vinskimi vitrinami), pomivalni stroji, pralni in pralno sušilni stroji, zasloni (televizorji in računalniški monitorji) in hladilne naprave za uporabo v trgovinah ter prodajne avtomate, od 1. 9. 2021 pa še za svetila.

Trgovci obstoječe nalepke na razstavljenih izdelkih, tako v trgovinah kot na spletu, zamenjajo s prevrednotenimi nalepkami v 14 delovnih dneh po datumu za začetek prikazovanja prevrednotene nalepke. Pred tem datumom trgovci ne prikazujejo prevrednotenih nalepk.



Več v Gospodarstvo