Javno zahtevajo, da se prekliče usmrtitev psa, ki je do smrti pogrizel osemletnico

»Veterinarska inšpekcija pri psu, mešancu med rotvajlerjem in nemškim ovčarjem, ni našla posebnosti, tudi oskrbljen naj bi bil primerno. Policija preiskave še ni zaključila. Zakaj bo pes usmrčen, ko pa ni niti malo kriv? Zaščitimo psa!« so zapisali.

Prlekija-on.net, nedelja, 21. marec 2021 ob 08:17
Pes je bil mešanec med rotvajlerjem in nemškim ovčarjem (simbolična fotografija)

Pes je bil mešanec med rotvajlerjem in nemškim ovčarjem (simbolična fotografija)

Ta teden je po Sloveniji odmeval tragičen dogodek, ko je na območju Mengša pes napadel otroka. Po do zdaj zbranih obvestilih se je osemletna deklica na dvorišču stanovanjske hiše, ki je sicer ograjeno z ograjo, a so bila dvoriščna vrata odprta, približala večjemu psu, ki je bil privezan z verigo. Pes je deklico nato napadel in ogrizel. Na kraju dogodka je posredovala odrasla oseba, ki je psa odstranila in poklicala nujno medicinsko pomoč. Kljub hitremu posredovanju reševalne ekipe je osemletnica na kraju dogodka zaradi poškodb umrla.

Na kraju je med drugim bila navzoča tudi veterinarska inšpektorica, ki je odredila odvzem psa. Kakšna je ob tem usoda psa, je vsem znano. A je nato že dan po tragediji po družbenih omrežjih zaokrožil zapis, kjer nekateri javno zahtevajo, da se prekliče usmrtitev psa.

Kljub hitremu posredovanju reševalne ekipe je osemletnica na kraju dogodka zaradi poškodb umrla

Pes napadel in ogrizel 8-letno deklico, ki je na kraju umrla


"Pes naj bi bil mešanec med rotvajlerjem in nemškim ovčarjem. Z njim pred tem dogodkom ni bilo nikakršnih težav. Z veterinarske inšpekcije so sporočili, da pes ni kazal znakov zlorabe. »Skrbnik psa je imel psa registriranega, redno cepljenega, na verigi na svojem dvorišču in je zanj primerno skrbel,« so zapisali v odgovoru na naša novinarska vprašanja," so ob tem zapisali pri Radio Sevnica, ki je o dogodku poizvedovala. "Veterinarska inšpekcija pri psu, mešancu med rotvajlerjem in nemškim ovčarjem, ni našla posebnosti, tudi oskrbljen naj bi bil primerno. Policija preiskave še ni zaključila. Zakaj bo pes usmrčen, ko pa ni niti malo kriv? Zaščitimo psa!" so zapisali.

"Ob tragičnem dogodku se je spet odprla razprava o tem, katere pasme so nevarne in katere ne ter na kakšen način bi se dalo tovrstne dogodke preprečiti. »Skrajni čas, da se prevetri zakonodaja in se določi, kdo lahko poseduje psa, kdo jih lahko vzgaja in prevzgaja, nikakor pa ni opravičljiv ugriz nobenega psa ne glede na pasmo! Ljudje, čas je, da se začnemo obnašati odgovorno, da poiščemo strokovno pomoč, če svojega psa ne obvladujemo, in da imamo svojega psa vedno pod nadzorom. Bolečine staršev in bližnjih si ne predstavljamo, ni besed, ki bi orisale ta občutja. Iskreno sožalje,« so zapisali na spletni strani Pesmojprijatelj.si. V iskanju vzrokov za nesrečni dogodek smo govorili tudi z Markom Bručanom, trenerjem psov vodnikov in vodjo intervencijske enote za reševalne pse, ki je uvodoma pojasnil, da s primerom sicer ni dovolj seznanjen, da pa je verjetno, da je pes branil svoj teritorij. Ob tem je podal oceno, da je, če je bil pes ves čas na verigi, tudi to vplivalo na njegovo psiho," so zapisali, sogovornik pa je tudi izpostavil, da bi vsak lastnik psa moral opraviti osnovno šolanje. "V Sloveniji se pojavlja težava, ker to področje ni zakonsko urejeno. »Šolo ima načeloma lahko vsak. Za to ni potrebno ne dovoljenje, ne koncesija, ne določena izobrazba. Kinološka zveza ima to sicer urejeno, a da imate šolo, ni treba biti član zveze,« je na neurejene razmere še opozoril Bručan."

V Kinološkem društvu Ilirska Bistrica so za Primorske novice povedali, da pes iz Mengša brez dvoma ni bil socializiran. "Številni lastniki jih pripnejo na verigo in potem ti psi nimajo stika z nikomer in ničemer. Taki psi so ves čas pod stresom, ves čas se skušajo braniti. Za nobenega psa to ni normalno. Če pes vidi človeka kot grožnjo, potem je nekaj zelo narobe. Noben pes ne bi smel videti človeka kot grožnjo," je povedal Šenkinc.

Vzreditelj rodovniških rotvajlerjev Aleš Lahajner pa je za oddajo 24 ur povedal, da so rotvajlerji primerni za ljudi z izkušnjam in so običajno ljubeči družinski člani, zaradi svojih genov pa tudi zelo teritorialni in zaščitniški, zato je tudi logično, da svoj teritorij skrbno čuvajo. Maja Sušec, podpredsednica Kinološke zveze Slovenije pa meni, da prav privez na verigo takega psa lahko pripelje do stanja, da postane agresiven. A da to velja za vse pasme, zato predsodki do določenih pasem psov niso na mestu.

Usmrtitvi psa nasprotujejo tudi številni ljubitelji živali, ki napovedujejo celo peticijo.

JAVNO ZAHTEVAMO, DA SE PREKLIČE USMRTITEV PSA!!! Življenje deklice ugasnilo, znana je tudi usoda psa. Pes bo...

Objavil/a Radio Sevnica - Radio Lichtenwald dne Sobota, 20. marec 2021


Več v Črna kronika