Lotmerk v cvetoči pomladi

Vabljeni na prireditev, ki bo ta konec tedna v Ljutomeru

Dejan Razlag, sreda, 11. maj 2011 ob 09:101
V petek, 13. in soboto, 14. maja 2011, bo v Ljutomeru (Glavni trg, Stari trg, Miklošičev trg, Park I. Slovenskega tabora) potekala prireditev Lotmerk v cvetoči pomladi. Vabijo vas Občina Ljutomer, LTO Prlekija Ljutomer, JSKD - Območna izpostava Ljutomer, Prlekija-on.net, Prleške cejtnge, Hotel Jeruzalem, Vinoreja Kaučič, Mediaart in Klub prleških babic.

Program:

Petek, 13. maj, ob 18.00
  • Čestitka otroškemu pevskemu zboru OŠ Ivan Cankar Ljutomer za srebrno medaljo na svetovnem prvenstvu v Bratislavi in sprejem pri županji.
  • Letni koncert Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer.
  • Razglasitev zmagovalcev FOTO natečaja.
Sobota, 14. maj
8.00 do 13.00 sejem Cvet in med
9.00 do 12.00 ustvarjalne delavnice (Klub Prleških babic in Vrtec Ljutomer)
10.00 do 17.00 degustacija vin in turistično vodenje po trgih in parku
11.00 promenadni koncert: Mladinska pihalna orkestra GŠ Slavka Osterca Ljutomer in GŠ Murska Sobota
12.00 otvoritev razstave Foto natečaja v parku I. Slovenskega tabora
12.30 nastop folklorne skupine Veseli Prleki, ljudskih godcev in pevcev Kluba prleških babic
13.00 nastop gostov iz Ribnice (tamburaši in pevci)
14.00 Veseli lotmerški tamburaši Kluba prleških babic
15.00 tamburaška skupina KUD Zasad Breg - Hrvaška
16.00 nastop gostov iz Srbije KUD »Diogen« Surčin
17.00 Prlekija pleše in poje -  revija folklornih skupin
20.00 zabava z ansamblom Skok

Sodelujoči vinogradniki: Vinoreja Kaučič, vinogradništvo Krampač, vinogradništvo Slekovec, P&F Jeruzalem Ormož, kmetija Petovar Škrget, vinogradništvo Ozmec, vinogradništvo Kovačič Sandi.
  • Letni koncert GŠ Slavka Osterca: nastop oddelkov predšolske glasbene vzgoje, glasbene pripravnice, plesne pripravnice in baleta, kvarteta klarinetov, skupin kitar, godalnega kvarteta, skupine godal, mladinskega pevskega zbora, orkestra kitar, harmonikarskega orkestra in mladinskega pihalnega orkestra.
  • Ustvarjalne delavnice: izdelovanje rož iz krep papirja, barvanje pobarvank, zgibanke itd.
  • Degustacija vin in turistično vodenje po trgih: organizirano bo turistično vodenje  po trgih Ljutomera in Parku I. slovenskega tabora ter hkrati degustacija vin priznanih vinogradnikov.
    Ure ogleda: 10.30, 11.30, 12.30, 13.30 in 15.30. Zbirno mesto je pri stojnicah na Glavnem trgu.
    Degustacija vin: na Glavnem trgu prodaja degustacijskih spominskih kozarcev ter bonov za degustacijo. Paket (spominski kozarec, žepek in 3 degustacije) stane 5 €. Posamezna degustacija stane 50 centov.
  • KUD »Diogen« Surčin: nastop ene od najuspešnejših folklornih skupin iz občine mesta Beograda, dobitniki številnih mednarodnih priznanj na folklornem področju.
  • Prlekija pleše in poje: nastop folklornih skupin TKD Babinci, KD Slavko Osterc Veržej, DU Ljutomer, KD Kajer Bučečovci, KD Cven, KD Anton Krempl Mala Nedelja, KD Manko Golar Ljutomer, KUD Razkrižje, KuD Križevci in DU Križevci. Strokovni spremljevalec bo Mirko Ramovš iz Ljubljane. 
Prlekija pleše in poje (Območno srečanje odraslih folklornih skupin)
KAJ: Srečanje odraslih folklornih skupin iz občin Ljutomer, Veržej, Križevci in Razkrižje, s pred selekcijskim izborom za uvrstitev na regijsko srečanje, ki bo 24. juniia 2011 v Staršah.
KDAJ: SOBOTA, 14. MAJA 2011, S PRIĆETKOM OB 17.00
KJE: GLAVNI TRG LJUTOMER
VSTOP: Vstop prost!
SODELUJE: 11 folklornih skupin iz območja občin Ljutomer, Veržej in Križevci:
- Društvo upokojencev Ljutomer,
- Društvo upokojencev Križevci pri Ljutomeru,
- 2 skupini iz KD Kajer Bučečovci,
- KD Cven,
- KD Anton Krempl Mala Nedelja,
- KD Manko Golar Ljutomer,
- KUD Razkrižje,
- KUD Križevci pri Ljutomeru,
- TKD Babinci,
- Leščečki KD Slavko Osterc Veržej,
s skupno 220 sodelujočimi.
ZNAČILNOSTI: Srečanja folklomih skupin se lahko udeležujejo folklorne skupine kulturnih društev s spletom, ki je nastal v tej sezoni in še ni bil predstavljen na katerem od srečanj JSKD. Posamezna prijavljena odrska postavitev mora trajati od 6 do 10 minut, plesi se morajo izvajati ob živi glasbeni spremljavi.
Srečanje, ki je namenjeno javnemu prikazu ustvarjalnega dela v zadnjem obdobju, bo strokovno spremljal MIRKO RAMOVŠ. Po končani prireditvi bo podal strokovno mnenje o videnih programih, naknadno pa bodo skupine prejele še pisno oceno.
ZANIMIVOSTI
: Srečanja folklornih skupin poleg seminarjev sodijo med pomembnejše spodbujevalce kakovostne rasti v folklorni dejavnosti na Slovenskem. Na njih se letno predstavi več kot štiristo skupin, in sicer pretežno z novimi programi, ki so nastali v zadnji sezoni. Srečanja skupinam omogočajo, da se pokažejo občinstvu, hkrati pa s strokovnim spremljanjem in izbiranjem skupin na regijska in državna srečanja izpostavljajo tiste, ki ustvarijo kakovostne in iz strokovnega stališča zanimive programe.
Tudi kostumska podoba se iz leta v leto izboljšuje pri skupinah, kar je zasluga predvsem načrtnemu vzpodbujanju društev, da se prijavljajo na vsakoletni javni razpis pri JSKD za specializirano opremo, med katero sodijo tudi folklorni kostumi.

Program bo povezoval Roman Marič - Pepek z brega.

Šport špas - dan druženja in gibanja vseh generacij
Prireditvi se bo pridružil tudi Vrtec Ljutomer. 14. maja 2011 bo po celotni Slovenija potekala že 4. prireditev ŠPORT ŠPAS - DAN DRUŽENJA IN GIBANJA VSEH GENERACIJ. Poudarek prireditve je na gibanju (hoja) in druženju različnih generacij. Projekt vodi urednik Mladinske oddaje RTV SLO »ŠPORT ŠPAS«. Oddaja si prizadeva ozaveščati otroke, mlade in starejše h kvalitetnemu življenju in oblikovanju zdravega in aktivnega življenjskega sloga. 14. maj je dan pred Mednarodnim dnevom družine.

Vrtec Ljutomer se je tudi letos pridružil tej akciji v okviru aktivnosti EKO VRTCA. Naša želja in želja organizatorja je, da se prireditve udeleži čim več ljudi, različnih generacij. Pohod se bo pričel ob 9.30. uri, od 8.30. ure dalje pa bo prijava udeležencev. Start in cilj bo v parku 1. slovenskega tabora pri Domu starejših Ljutomer.

Predvideni sta dve razllčni trasi: varovanci na vozičkih in njihovi spremljevalci bodo šli do Glavnega trga in nazaj, ostali pa ob Ščavnici in nato proti hipodromu. Ista proga se lahko prehodi tudi večkrat. Predvidevamo, da bodo prvi udeleženci prišli na cilj že ob 10.20. uri. Poskrbeli bomo, da bo v ciljnem prostoru zanimivo dogajanje.

Istočasno bo na samem startu postavljen kontejner za odpadni papir v okviru projekta PISMO SRCA. Kontejner bo postavljen od četrtka, 12. do ponedeljka, 16. maja 201I. Želimo, da udeleženci prireditve prinesejo s sabo tudi čim več starega papirja. Predstavniki Zdravstvenega doma Ljutomer bodo merili tudi krvni tlak in srčni utrip. Poskrbeli bomo za napitek in jabolko. Podelili bomo nagrade za najmlajšega in najstarejšega udeleženca prireditve ter najštevilčnejšo družino.

Želja organizatorja in tudi naša želja je, da se čim več društev in organizacij naše občine pridruži na naši prireditvi. Splošna ugotovitev je, da smo vsi premalo gibalno aktivni, vse manj pa je tudi medgeneracijskega sodelovanja in povezovanja, kot ene izmed pomembnih tradicionalnih vrednot in graditeljev zdrave družbe. Zato želimo, da si skupaj prizadevamo za ohranitev medgeneracijske povezanosti in ohranjanja zdravega, aktivnega življenjskega sloga.

Veseli bomo vašega pozitivnega odziva in morda še kakšnih vaših idej. Naj bo ta dan druženja pomemben prispevek k lepšemu in bolj zdravemu našemu sobivanju.

Tudi letos vas pozdravljamo v duhu gesla: »Gibaj se veliko in opazil boš razliko«.

Vabljeni vsi v Ljutomer 13. in 14. maja.


Več v Družabno