Fiktivna spletna prodajalca zaradi goljufij v pripor

Simon in Vojko na spletnih straneh fiktivno oglaševala prodajo osebnih avtomobilov Mercedes

Prlekija-on.net, sreda, 11. maj 2011 ob 20:121
Ne nasedajte lažnim oglasom

Ne nasedajte lažnim oglasom

Soboški policisti so zaradi več goljufij in groženj podali kazensko ovadbo zoper dva osumljenca. Preiskovalni sodnik je za oba odredil pripor. Na podlagi prijav oškodovanih oseb so policisti z zbiranjem obvestil ugotovili, da sta 21-letni in 33-letni osumljenec, oba iz območja Murske Sobote, na spletnih straneh fiktivno oglaševala prodajo osebnih avtomobilov Mercedes, ki bi naj bili uvoženi v Slovenijo iz tujine, katerih pa dejansko nista posedovala.  Oškodovancem sta se lažno predstavljala z imenom Simon in Vojko.

Da bi dosegla goljufivi namen, sta k oglasu priložila tudi fotografije avtomobilov, ki sta jih naključno fotografirala na različnih krajih. Oškodovance sta premamila tudi z zelo ugodno ceno, ki je bila v vseh primerih bistveno nižja od tržne vrednosti vozila, ki sta ga »prodajala«.

Ko sta od oškodovancev prejela celotno kupnino, se na telefon nista več oglašala. Pogosto sta poleg kupnine oškodovancem zaračunavala tudi »dodatne stroške« (prevoz avtomobila iz tujine, kasko zavarovanje…).

Za »prodajo« avtomobilov sta lažno uporabljala ime podjetja iz Murske Sobote, ki sicer obstaja in je že dalj časa v mirovanju. Osumljenca sta prav tako ponaredila žig tega podjetja, ki se bistveno razlikuje od izvirnika.

Goljufije sta izvrševala tudi na takšen način, da sta preko oglasa svoj avtomobil visokega cenovnega razreda, zamenjala brez doplačila za avtomobil enake tržne vrednosti. Čez čas je osumljenec po telefonu poklical oškodovanca in mu lažno prikazal, da je avtomobil pokvarjen, zaradi česar so nastali stroški. Od oškodovanca je zahteval povrnitev fiktivnih stroškov. Če oškodovanec ni privolil v poplačilo, ga je osumljeni ustrahoval z resnimi grožnjami.

Oba osumljenca sta v preteklosti že bila obravnavana za podobna kazniva dejanja.

Policija poziva vse oškodovance, ki so bili na opisan način ogoljufani, da se oglasijo na najbližji policijski postaji in podajo prijavo.


Več v Črna kronika