Člani ljutomerske častniške organizacije na dopisni letni konferenci izbrali novo vodstvo

Po sedemindvajsetih letih se je s čela združenja poslovil Anton Kosi.

Branko Košti, petek, 26. marec 2021 ob 13:19
Jožef Roškar

Jožef Roškar

Leto 2021 bo v dolgoletni zgodovini uspešnega delovanja ljutomerskega Združenja slovenskih častnikov zabeležila dva mejnika. Prvega je narekovala epidemija koronavirusne bolezni Covid-19, ki je preprečila izvedbo redne letne konference s prisotnostjo članov združenja in so jo prvič v zgodovini delovanja izvedli dopisno v mesecu februarju. Letošnja letna konferenca je bila tudi volilna, zato so preko glasovanja po pošti izvolili tudi novo vodstvo združenja. Za predsednika je bil izvoljen višji vodnik Jožef Roškar, podpredsednik bo stotnik Branko Kos, naloge sekretarja pa bo opravljal dosedanji predsednik major Anton Kosi.

Drugi pomemben mejnik je, da se je po sedemindvajsetih letih od vodenja združenja poslovil major Anton Kosi. Vodenje častniške organizacije je prevzel leta 1994, v času njene reorganizacije, ki je v delovanje združenja prinesla tudi korenite spremembe v njegovem delovanju. Do tega leta je bilo v organizaciji, ki se je takrat imenovala Zveza rezervnih vojaških starešin Slovenije, članstvo za rezervne starešine (takrat še oficirje in podoficirje), obvezno, na aktivnosti pa se jih je vabilo še s pozivi, torej je bila udeležba obvezna kot na vojaških vajah.

Leta 1994 se je organizacija preimenovala v Zvezo slovenskih častnikov, članstvo je postalo prostovoljno za častnike in podčastnike, kot pridruženi člani pa se lahko včlanijo tudi njihovi svojci in simpatizerji, prostovoljno je tudi sodelovanje pri vseh aktivnostih. Novosti, ki jih je prinesel novi način organiziranja, je Anton Kosi odlično izkoristil, ljutomersko častniško organizacijo, ki vključuje člane iz občin Križevci, Veržej, Ljutomer in Razkrižje, mu je uspelo okrepiti številčno in tudi strokovno. Ves čas njegovega vodenja je bila organizacijsko in tudi po izvedenih aktivnostih v vrhu slovenske častniške organizacije. Zato je še kako pomembno, da bo kot sekretar še naprej aktivno sodeloval in s svojim strokovnim znanjem in izkušnjami nudil pomembno podporo novemu vodstvu.

Ker novi predsednik Jožef Roškar ni imel možnosti članov združenja nagovoriti v živo, jih nagovarja v priloženem video posnetku.



Več v Kultura in izobraževanje