Ste letos opazili močvirsko logarico?

Močvirska logarica se je na Slovenskem ohranila le še na travnikih Ljubljanskega barja ter ob porečjih Pesnice in Polskave. Vsako pomlad jo posebej občudujejo v Trnovski vasi in jo ponosno pokažejo tudi v svojem grbu.

Aleksandra Papež, ponedeljek, 12. april 2021 ob 19:16
Močvirska logarica

Močvirska logarica

Med rastlinami, ki jih prištevamo med t.i. »znanilke pomladi«, ne moremo mimo redke in zaščitene močvirske logarice ali močvirskega tulipana.

Močvirska logarica se je na Slovenskem ohranila le še na travnikih Ljubljanskega barja ter ob porečjih Pesnice in Polskave, najdemo pa jo tudi drugod po Evropi.

Vsako pomlad jo posebej občudujejo v Trnovski vasi in jo ponosno pokažejo tudi v svojem grbu. Močvirska logarica je sicer upodobljena še v grbih občin Brezovica, Dobrovnik in Trzin.

Rastlina po obliki cveta spominja na tulipan, le da ima zvončast cvet obrnjen navzdol, sicer pa ne spada v družino tulipanov, temveč jo strokovnjaki prištevajo med lilijevke. Močvirska logarica je od leta 1949 zaščitena rastlina na Slovenskem. Ima okoli 30 cm visoko steblo z običajno enim cvetom, le redko dvema. Cvetni listi pa spominjajo na šahovnico, z izmenjavo bele in vijolične barve.

Letos so visoke temperature poskrbele, da je zacvetela hitro v drugi polovici marca in vse do danes ohranila le še nekaj svežih cvetov. Žal pa se rastišča močvirske logarice (močvirni travniki in svetli logi) iz leta v leto krčijo, zaradi spreminjanja travnikov v njive ter posledičnega gnojenja, ki opisani rastlini ne odgovarja.

Med sprehodom po travnikih v Trnovski vasi jo te dni morda še ugledate!



Več v Narava