Ljutomerski debaterji državni podprvaki

Ekipa GFML HADES (Lara Svenšek, Timotej Pukšič, Teja Sapač) je zasedla izvrstno drugo mesto.

Prlekija-on.net, sreda, 21. april 2021 ob 15:12
Zaradi epidemioloških razmer je turnir potekal preko spleta

Zaradi epidemioloških razmer je turnir potekal preko spleta

Državni srednješolski debatni turnir je potekal 17. in 18. aprila. Gre za državno debatno prvenstvo, zato so debate potekale zgolj v slovenskem jeziku. Zaradi epidemioloških razmer je turnir potekal preko spleta. Turnirja so se udeležile tri ekipe ljutomerskih debaterjev. Vse ekipe so debatirale štirikrat; dvakrat na pripravljalno debatno trditev in dvakrat na impromptu trditev, ki jih debaterji izvedo eno uro pred debato.

Pripravljalna debatna trditev turnirja je bila Civilna nepokorščina je legitimna oblika političnega boja v demokratičnih državah. Impromptu trditvi pa sta bili Ta zbor meni, da bi morali vrhunski športniki bojkotirati večje športne dogodke, povezane s kršitvami človekovih pravic; Ta zbor obžaluje poveličevanje posameznikove delovne produktivnosti.

Po štirih debatah sta se v polfinale uvrstili dve ljutomerski ekipi: GFML HADES (Lara Svenšek, Timotej Pukšič, Teja Sapač) in GFML DIONIZ (Zala Gorjak, Martin Norčič, Pia Zupančič). Tretja ekipa, sestavljena iz debaterjev začetnikov (Tjaša Kustec, Lina Fefer, Matic Hribar), je dosegla eno zmago in se ni uvrstila v izločilne boje.

V polfinalu sta med sabo debatirali prav ljutomerski ekipi in sicer na impromptu trditev Ta zbor podpira intenzivno diferenciacijo pouka v osnovnih in srednjih šolah. Žal je lahko bil zmagovalec samo eden in to je bila ekipa GFML HADES, ki se je v finalu pomerila z ekipo Gimnazije Bežigrad. Finalno debato na pripravljalno debatno trditev so ljutomerski dijaki izgubili, a zasedli izvrstno drugo mesto in postali državni podprvaki.

Timotej iz ekipe GFML HADES je o turnirju povedal: »Debate so se mi zdele kvalitetne in zanimive. Predvsem polfinalna in finalna debata sta bila na zelo visokem nivoju. Z rezultatom smo zelo zadovoljni. To je bil namreč za naju s Tejo zadnji srednješolski debatni turnir, s katerim sva sklenila svojo srednješolsko debatno kariero. Menim, da si lepšega zaključka ne bi mogli želeti, saj smo postali državni podprvaki



Več v Kultura in izobraževanje