Stara šola - splošna nevarnost sredi kraja

Kdo bo odgovoren za morebitno nesrečo?

Branko Košti, sreda, 18. maj 2011 ob 18:174
Opeka pada iz strehe

Opeka pada iz strehe

O stari osnovni šoli pri Mali Nedelji je bilo v preteklih sedemnajstih letih veliko povedanega in napisanega. Ko smo krajani pred leti izvedeli, da je lastnica šole Občina Ljutomer, uspela najti kupca, smo upali, da je propadanja konec in naivno verjeli, da bo iz objekta nastalo nekaj, kar bo prispevalo k razvoju in tudi k lepšemu videzu kraja.
Nekateri so bili že takrat skeptični do novega lastnika, saj v njem niso prepoznali nekoga, ki bo sposoben oz. bi sploh nameraval izpolniti obveznosti iz pogodbe. Na žalost so se te napovedi tudi uresničile in sedaj je menda že jasno, da se bodo zadeve razčiščevale na sodišču, kar bo trajalo še kar nekaj časa.

Objekt seveda nezadržno propada. Sedaj ni samo sramota "turističnemu" kraju, kot se radi predstavljamo, ampak tudi potencialna nevarnost za krajane, predvsem okoliške otroke in za šolarje. Že samo zadrževanje v bližini šole je nevarno, saj s strehe pada opeka, otroci pa v otroški razigranosti in nepremišljenoti hodijo v notranjost objekta, kar sploh ni težko. Okna so namreč polomljena in odprta, vrata odprta ali samo na enem tečaju, kljuke vhodnih vrat povezane z žico. Samo vprašenje časa je, kdaj bo prišlo do nesreče. Ali bo kdo, ki bi moral, še pravočasno ukrepal? Imamo organe in institucije, ki so dolžne skrbeti za varnost ljudi, sedaj imajo priložnost, da pokažejo svojo učinkovitost in poskrbijo, da bo objekt in okolica primerno zavarovan. Posledice morebitne nesreče in sankcije za odgovorne bodo veliko dražje kot pravočasno ukrepanje!


Več v Gospodarstvo